Ott ragadtunk három órára a tévé előtt

Ott ragadtunk három órára a tévé előtt

- 2018. április 10. 8:14

Az online videotartalmak elérhetőségének növekedése ellenére nem csökken a tévé előtt töltött idő, a korábbi évekhez hasonlóan tavaly átlagosan napi 2 óra 56 percen át tévéztek az emberek a világon, közölte az Eurodata TV médiakutató intézet hétfőn a televíziós szakma cannes-i vására, a MIPTV alkalmából.

Az egyes világrészek között azonban elég nagy különbségek mutatkoznak a képernyő előtt töltött időt tekintve: míg Észak-Amerikában napi átlagban 4 óra 3 percig tévéztek 2017-ben az emberek, Európában, Brazíliában és Oroszországban 3 óra 49 percet, Ázsiában pedig csak 2 óra 25 percet, sőt Kínában mindössze 2 óra 12 percet. Az elmúlt 25 évben stabil maradt a televíziós műsorok fogyasztása a világban, annak ellenére, hogy egyre több tartalom érhető el az interneten is – állapította meg a One TV Year in the World című tanulmány, amely 95 országban vizsgálta a tévénézési szokásokat.

Az egyik első tévétorony (MaNDA)
Az egyik első tévétorony (Fortepan CC BY-SA)

A tévéműsorok megállíthatósága és visszajátszhatósága nyolc százalék többletnézettséget eredményezett abban a 35 országban, amelyben ezt vizsgálták, derül ki a tanulmányból. A világ vezető tévéműsor-exportőrei továbbra is Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Törökország. A nagy nemzetközi sikersorozatok azonban ritkábbá váltak, a nézők egyre jobban kedvelik a helyi szériákat. Emellett a tartalomszolgáltatók igyekeznek egyes rétegeket megcélozni a mindenkihez szóló sorozatok helyett, tárták fel az Eurodata TV kutatói.

(mti)

Borító: Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND