Ötven éves a Lada

Ötven éves a Lada

- 2020. október 14. 8:59

A Lada 50 éves évfordulóját ünneplik szombaton az Aeroparkban, az eseményen látható lesz többek között rendőrségi, tűzoltósági, repülőtéri és versenyekre készült Lada is, a résztvevők élményautózásra és Zsiguli szépségversenyre is számíthatnak , közölte a Légiközlekedési Kulturális Központ.

Idén 50 éve, 1970-ben gördültek le az első Ladák a gyártósorról, ezt követően az olasz Fiat segítségével készült (a szovjet belső piacon Zsiguliként forgalmazott) autók meghódították a keleti blokk országait. A különböző változatokból 17 millió darabot adtak el, Magyarországon több mint 1 millió példány került forgalomba. A típusnak a közlemény szerint mind a mai napig óriási a rajongótábora. Mint írják, a különféle Ladák a Ferihegyi repülőtér életében is meghatározóak voltak, évtizedeken át a forgalmi előtér állandó tartozékainak számítottak, különféle földi szolgálatok használták ezeket az autókat a repülőgépek kiszolgálásakor.

Szombaton több mint félszáz Ladát és Zsigulit láthatnak az érdeklődők a ferihegyi repülőmúzeumban, ahová például magángyűjtők, autószerelők, restaurátorok, rajongók, civil szervezetek, intézmények viszik el kedvenc járműveiket. Az Aeropark Lada Talkshow-val, járműszépségversennyel, felvonulással, élményautózással, autóbemutatókkal, reptérlátogatással, nyitott pilótafülkékkel és mesélő pilótákkal készül az eseményre. Egész hétvégén üzemel a múzeum új A320Neo szimulátora.

A piros színű volt a legmenőbb, de nem lehetett mindig, mindenkinek választani (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A programon kiállított járműveket, valamint a repülőgépek fedélzetét a Magyar Turisztikai Ügynökség útmutatásai alapján takarítják és folyamatosan fertőtlenítik. Zárt térben csak meghatározott létszámú látogató tartózkodhat egyszerre. A programot az Aeropark repülőmúzeum a Veterán Zsiguli Egyesülettel együttműködésben szervezi.

(mti)

Borító: A csákányi Kati bisztró előtt a klasszikus forma(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)