KÖZKINCSTÁR SOROZAT

Ötven éves lenne a világ tetejét megjárt székely vagány

Ötven éves lenne a világ tetejét megjárt székely vagány

- 2018. március 7. 10:15

Ötven éves lenne minden idők legnagyobb magyar hegymászója, aki járt a „világ tetején” is. Most ott fekszik jéggé fagyva valami hasadékban a Kancsendzönga oldalában fiatal barátjával, Kiss Péterrel együtt. Borítékolható volt, hogy így fog elmenni.

Csíkszeredán született és hamar megtalálták a hegyek. 13 évesen már feljutott az Békás-szorosban az Oltár-kő tetejére, amihez azért már kell némi hegymászói ismeret, no és elszánás. Erőssnek mindkettőből sok volt, az utóbbiból talán még több is. Nem a modern értelemben vett, mindenféle segédeszközökkel, elektronikával, táplálékkiegészítőkkel és segítők hadával útnak induló hegymászó volt, hanem inkább amolyan székely vagány mindig. Mert aztán ahhoz is nagy vagányság kellett, hogy a 2010 január 2-i, tátrai baleset után úgy döntsön, jöjjön inkább a mászás folytatására nézve biztosabb műláb, mint az igencsak kétséges teljes gyógyulás. A műláb, ami ugyan tényleg nem fázik, de mégis csak műláb, amit igazgatni, és tisztogatni is kell.

Erőss Zsolt műlábbal és mankókkal debreceni fotókiállításának megnyitóján (MaNDA)
Erőss Zsolt műlábbal és mankókkal debreceni fotókiállításának megnyitóján (Debreceni Művelődési Központ © Minden jog fenntartva)

Persze, ez sem vetette igazán vissza a lendületét, hiszen meglett a tizennégyből a kilencedik nyolcezres is, a Lhoce. És meglett az 1999-ben a Nanga Parbattal induló sorozat tizedik etapja is, a „hó öt kincse”2013 május 21-én, csak hát a visszaútra már nem maradt erő, energia. Még az is lehet, hogy a csúcstámadásnál érezte ezt, sejtette valahol, hogy lefelé már nem fog menni, vagy csak igen nagy szerencsével. És akkor jött megint ez a székely vagányság, és felfelé folytatta tovább az utat. Ja, a magyar mellett mindig volt nála egy székely zászló is a Nappal meg a Holddal. Lámpát, meleg hálózsákot, magasságmérőt, órát sokszor elfelejtett elcsomagolni, de a világoskék zászlót, azt talán nem hagyta otthon sohasem…

Borító: Graffiti a Filatorigátnál 2013-ban (Wikipédia)