Ötven tabló Makovecz műveivel

Ötven tabló Makovecz műveivel

- 2021. november 23. 9:52

Fotókiállítással emlékezik a magyar organikus építészet emblematikus alakja, Makovecz Imre halálának 10. évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM); az “Ég és föld közötti építészet” – Makovecz Imre 1935-2011 címmel megnyílt, szabadtéri tárlat tablói 2022. január 22-ig láthatók a Múzeumkert kerítésén.

Makovecz Imre volt az első, aki a maga művészi eszközeivel át tudta törni a vasfüggönyt; egy magyar géniusz, aki olyan tehetséggel rendelkezett, mint kevesek, idézte meg a 2011-ben elhunyt építész alakját a kiállítás megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a történelem során építészek százezrei dolgoztak már, de egy Makovecz-épületet bárki rögtön megismer. Makovecz Imre szerinte azonban több volt, mint építész, a legendás alkotót ugyanis egészen egyedi gondolkodásmód jellemezte.

Egy szórólap művével (Gömöri Múzeum CC BY-NC-ND)

L. Simon László, az MNM főigazgatója Makovecz Imrére emlékezve azt mondta: büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk élt, és ismerhettük. Szerinte a szigorúsága mögött csillogó, mosolygó szemek és nagy nyitottság jellemezte. A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti Múzeum immár hagyományosan jelentkezik kerítéskiállításokkal. A Makovecz Imre munkásságát megidéző anyagnak köszönhetően most remélhetőleg sokan fedezik fel maguknak a mester életművét. Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, hogy 2015-ben kormányhatározat született az építész szerteágazó életművének feldolgozásáról, ez hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány nekiálljon a makoveczi életmű rendezésének, digitalizálásának.

Fotó a megnyitóról (mti)

Ennek a programnak az eredményei tették lehetővé a most megnyílt kiállítást is, amely nem csupán Makovecz Imre legjelentősebb épületeit mutatja be fotókon, hanem azokhoz szorosan kapcsolódó idézeteket is társít. Makovecz Pál elmondta, hogy a Múzeumkert kerítésén csaknem 50 tablóval találkozhatnak a Múzeum körúton sétálók, de a Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány egy utazó oszloppal is közelebb szeretné vinni a mester szellemiségét az emberkehez. A két és fél méter magas installáció jelenleg Tatán látható, majd Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre, az utazás pedig jövőre újabb városokban folytatódik, közölték a szervezők.

(mti)

Borító: Fotók a múzeum kerítésén (mti)