Pályázat a Nemzeti Összetartozás Emlékművére

Pályázat a Nemzeti Összetartozás Emlékművére

- 2020. március 18. 7:41

A Nemzeti Összetartozás Emlékműve elkészítésére hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a MANK Nonprofit Kft. A pályázat benyújtásának határideje május 22-e.

A kiírás szerint a pályázat olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri emlékmű létrehozására vonatkozik, amely módot ad a nemzeti összetartozás centenáriumára való méltó megemlékezésre. Az emlékmű megvalósítása lehetőséget teremt arra, hogy az alkotók a képzőművészet eszközeivel fogalmazzák meg a nemzeti összetartozás jelenségét. Bár a trianoni békediktátum a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, a magyarság azonban száz év és két diktatúra alatt is megőrizte vezető szerepét a Kárpát-medencében. Az elmúlt száz év nyolc részre vágott történelme nem az eltűnésről szólt, hanem a nemzeti élni akarásról és a nemzeti összetartozásról, ahogyan az Alaptörvény a legmagasabb szinten rögzíti a nemzeti összetartozás értékét.

Országzászló Bonyhádon (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

Mint fogalmaztak, az emlékmű egyaránt lehet a trianoni békediktátum, mint a Magyarországot megcsonkító és szétszabdaló történelmi esemény allegorikus ábrázolása és kapcsolódhat a magyarság nemzettudatának szimbólumvilágához, a történelmi Magyarország attribútumaihoz. Az emlékmű a jelen kor befogadója számára érvényes narratíva segítségével megfogalmazott figuratív vagy allegorikus elemet, illetve elemeket is megjeleníthető térbeli kompozíció, ahol a művészeti mondanivalónak a magyar nemzet egységének, erős nemzettudatának és fennmaradni akarásának üzenetét kell hordoznia.

A pályázaton referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző képzőművészek és iparművészek indulhatnak.

Borító: Trianon emlékmű a Szabadság téren (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)