Paul Klee bevette Münchent

Paul Klee bevette Münchent

- 2018. március 2. 11:00

Paul Klee (1879-1940) svájci festő és grafikus műveiből rendezett nagyszabású kiállítást a müncheni Pinakothek der Moderne (Modern Képtár).

A saját tulajdonában lévő alkotások mellett a bajor állami képgyűjtemény (Bayerischen Staatsgemäldesammlungen) mintegy 130 Európából, Ázsiából és az Egyesült Államokból kölcsönkapott festményt mutat be, amelyek egy része évtizedek óta nem volt látható Németországban. A Paul Klee. Konstruktion des Geheimnisses (Paul Klee. A titok konstrukciója) című kiállítás június 10-ig várja a látogatókat. A müncheni képtár szorosan együttműködik a Kochel am Seeben lévő Franz Marc Múzeummal, amely Klee tájképeit állítja ki szintén június 10-ig. Kleet Walter Gropius hívta meg a Bajor Állami Bauhausba, ahol 1921-ben kezdett oktatni. 1931-ben felmondott és a Düsseldorfi Művészeti Akadémia professzora lett, állásából azonban 1933-ban, Hitler hatalomra jutása után eltávolították. 1937-ben számos képe szerepelt a nácik által az elfajzott művészetről rendezett kiállításon, a német közgyűjteményekben szereplő alkotásait lefoglalták. Művészete ezekben a zavaros években teljesedett ki.

Egyik híres festménye képeslapon (MaNDA)
Egyik híres festménye képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Paul Klee 1933-ban tért vissza Svájcba, ahol 1940-ben bekövetkezett haláláig élt. A bajor állami képgyűjtemény a tárlaton 145 festményt és papírmunkát mutat be, melyek közül 16 származik a saját tulajdonból. Több olyan kölcsönkapott alkotást is bemutatnak, amelyet 80 éve nem láthatott a német közönség, mondta Bernhard Maaz, a bajor állami gyűjtemény igazgatója. Többek között a New York-i Museum of Modern Art (MoMA), a párizsi Centre Pompidou és a Kunstmuseum Basel adott kölcsön alkotásokat.

(mti)

Borító: Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND