PIM, Királyhelmec és Széphalom

PIM, Királyhelmec és Széphalom

- 2017. december 15. 9:10

A szlovákiai Királyhelmec városa és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös fejlesztésbe és kulturális együttműködésbe kezd, amelynek részeként 2019 végéig európai uniós forrásból újulhat meg a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkja és a királyhelmeci amfiteátrum, jelentette be Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója.

Az 1,9 millió eurós (mintegy 596 millió forint) összköltségvetésű projekt egy történelmi régió kulturális egységét hivatott visszaállítani – emelte ki Prőhle Gergely. Hozzátette: a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkját a nyelvújító és irodalomszervező kufsteini rabságában saját kézzel rajzolt, mindeddig publikálatlan terveit megidéző módon alakítják át. Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere hangsúlyozta: az európai uniós Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által támogatott projekt célja szélesíteni a felső bodrogközi régió kulturális és turisztikai kínálatát.
A királyhelmeci szabadtéri színpad felújítása mellett a térség kulturális és természeti értékeit mobiltelefonos applikációk és turisztikai kiadványok, kisfilmek segítségével fogják népszerűsíteni, valamint kijelölnek tíz tematikus útvonalat is.

Cserkészek a mauzóleum előtt (MaNDA)
Cserkészek a mauzóleum előtt (MaNDA)

Cziffra Mariann, a PIM irodalomtörténésze elmondta: a projekt valóra váltja Kazinczy Ferenc álmát, amelyet ő anyagi okok miatt sosem tudott megvalósítani. Az író ugyanis 1794-ben jutott az általa Széphalomnak elnevezett birtokhoz, amelyre tízhelyiséges házat építtetett és angol parkot tervezett. A rabságból szabadulva, teljesen elszegényedve azonban sosem tudta véghez vinni elképzeléseit. A birtokot később a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vásárolta meg, amely impozáns, Ybl Miklós által tervezett mauzóleumot emeltetett Kazinczy elbontott otthona helyére. A Kazinczy-kultuszt ma a PIM által fenntartott, 2008-ban átadott A Magyar Nyelv Múzeuma ápolja Széphalmon, az egykori birtok nagy részét felölelő park azonban Cziffra szerint nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. A következő két évben projekt keretében átalakul a mauzóleum épületében látogatható, évtizedek óta változatlan kiállítás, a kertészlakot pedig a modern igényeknek megfelelő alkotóházzá építik át.

(mti)

Borító: Királyhelmec képeslapon (MaNDA)