Pinczehelyié az Arany Rajzszög

Pinczehelyié az Arany Rajzszög

- 2018. november 9. 9:53

Pinczehelyi Sándor grafikus kapta az idei Arany Rajzszög életműdíját, míg posztumusz életműdíjjal jutalmazták Nagy András munkásságát a 16. Arany Rajzszög pályázat díjátadóján a 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában, közölték a szervezők.

Közlésük szerint az év grafikai stúdiója címet a Made by Zwoelf nyerte el. Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat Vörös Botond kapta, míg az Arany Rajzszög szuverén tervezőgrafikai díjat Kiss József Gergely, a kulturális díjat pedig Kárpáti Tibor érdemelte ki. Idén az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért járó Arany Rajzszög díjat Vidák Zsolt, a magyar tervezőgrafikáért járó elismerést Lőrincz Attila kapta. Mint írják, az idén 24 neves tervezőgrafikus szavazott hét kategóriában, a pályázatra rekord mennyiségű csaknem 500 alkotás érkezett. A 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában látható nagy hagyományokkal bíró 16. Arany Rajzszög kiállításán a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból közel 500 munkát mutatnak be november 20-ig. Ugyanitt tekinthető meg a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) Lubalin 100, valamint a Vylyan Pincészet Bogyólé pályázatának legjobb alkotásaiból álló tárlat is, így a három kiállításon összesen csaknem 800 grafikai művet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Pinczehelyi egyik emlékezetes munkája képeslapon (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)

A tájékoztató idézi Lőrincz Attila tervezőgrafikust, az Arany Rajszög Társaság (ART) alapító tagját, aki a díjátadón elmondta, hogy az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át. A tervezőgrafikus szerint az Arany Rajzszög a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés. Mint mondta, a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy az alkalmazotti grafika, a reklámgrafika mindennapokra gyakorolt hatása és művészi befolyása értékké vált a fogyasztók és felhasználók számára is. A befektetett munkát, az alkotókat ma már a szakmán kívüliek is becsben tartják. Ez a díj azért is fontos, mert a pályázók, szűkebben a short listesek és főként a díjazottak az alkalmazotti grafika influenszerei, magyarázta Lőrincz.

(mti)

Borító: A grafikus talán legismertebb műve (pecsma.hu)