Plakátkiállítás a Kisföldalatti peronjain

Plakátkiállítás a Kisföldalatti peronjain

- 2020. július 8. 10:22

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) gyűjteményeiből, kiállításaiból mutat be válogatást az M1-es metró (Kisföldalatti) vonalának állomásain Budapest kincsei címmel megnyílt plakátkiállítás.

Az állomások peronjain 27 féle plakát nyújt bepillantást a járókelők számára a BTM tagintézményeiben őrzött budapesti kincsek széles körébe. A közlekedők az ős- és népvándorláskorból származó tárgyaktól kezdve a középkori régészeti leleteken át egészen a kortárs alkotásokig ismerhetnek meg darabokat a múzeum gyűjteményeiből, kiállításairól, közölte a múzeum. Megcsodálható például a Lánchíd építési munkálatait felügyelő skót mérnök, Adam Clark hagyatékából származó teáskanna vagy Bernáth Aurél és Ferenczy Valér egy-egy festménye a Fővárosi Képtár gyűjteményéből, de az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy milyen kiegészítőket, ékszereket viseltek, milyen eszközöket használtak az ős- és népvándorláskorban, valamint a középkorban.

A párizsi metróban inkább kereskedelmi plakátok vannak (Fortepan CC BY-SA)

A BTM plakátjai betekintést nyújtanak a restaurátorok munkájába, megmutatják, hogy mi is az a kacat dunszt egy kortárs művész értelmezésében vagy a Régészeti Adattár jóvoltából egy olasz turista üzenetét, amelyet a karantén előtti napon jegyzett be a vendégkönyvbe. Aki nem jár az M1-es metró vonalán, az a Budapesti Történeti Múzeum Facebook-oldalán is rövidesen megismerheti a plakátokat.

(mti)

Borító: artnews.hu