ÉVFORDULÓ SOROZAT

Polcz Alaine 100

Polcz Alaine 100

- 2022. október 7. 9:09

Az éppen száz esztendeje, ezen a napon született Polcz Alaine történetét mindenkinek meg kellene ismernie. Vagy talán mégsem, hiszen „érzékenyített” korunkban bizony azt is rá lehetne írni erre a sztorira, hogy „csak erős idegzetűeknek”.

Bizony, ezzel az okos és gyönyörű nővel olyan dolgok estek meg, amilyeneket az ember az ellenségének sem kívánna. Kolozsvári, polgári család gyermekeként született és már 14 évesen beleszeretett élete első „keresztjébe”. De talán nem is jó szó ez a kereszt a későbbi szerkesztő úrra, akihez aztán 19 évesen férjhez is ment az egyetemre vágyó Polcz Alaine. És aki még a nászúton is megcsalta, azt pedig végképpen nem engedte, hogy felesége beiratkozzon a kolozsvári orvosi karra. A szerkesztő úr pedig rendületlenül ivott és futkosott a nők után még a háború alatt is. Végül a front elől az ifjú feleség anyósával együtt menekült el, de egy kisvárosban orosz katonák kezére kerültek.

Szép pár voltak Mészöllyel (fidelio.hu)

Polcz Alaine első, 1991-ben megjelenő életrajzi regényében leírja a történteket, amiket Sára Sándornak A vád című, 1996-os filmjéből, no meg az Elhallgatott gyalázat című dokumentumfilmből is ismerhetünk. A felszabadítók a megőszült anyóst sem kímélték.  Számszerűsítve vagy kétmillió nőt erőszakolhattak meg Németországban, és hát nem voltak kevésbé mohók akkor sem, amikor elfoglalták Magyarországot. De az első nemi betegséget (gonorrheát) férjétől kapta meg 22 évesen Polcz Alaine, a szerkesztő úr pedig meggyőzte arról, hogy mindez az ő hibája. Ilyen volt ez az első házasság, amelynek aztán a háborús iszonyat vetett véget.

Alaine mellhártyagyulladással, TBC-vel, no és az oroszoktól elkapott tripperrel csoda hogy életben maradt. És az is, hogy 1946-ban eljutott Magyarországra.
Végül Budapesten tudott csak beiratkozni az orvosi egyetemre, mégpedig gyenge egészségi állapota miatt a pszichológia szakra. 1948 körül ismerte meg második férjét, az író Mészöly Miklóst, akivel aztán leélte az egész életét. Miközben Mészöly is számtalanszor megcsalta, de végül mindig visszament hozzá. Polcz Alaine még arra is hajlandó volt, hogy berendezzen egy lakást, ahol a hatvanas évektől újra publikáló író az aktuális szeretőjét fogadhatta. Kezdetben szegények voltak, az amnesztiák előtt Mészöly nem publikálhatott. Együtt dolgoztak a Bábszínházban, de az írót 1952-ben fegyelmivel innen is elbocsájtják. Nem hajlandó táblával megjelenni ugyanis a május elsejei felvonuláson.

Az én világom sorozatban is megjelent (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

Talán azért sem igazán boldogok, mert a betegségek miatt Polcz Alaine nem szülhet gyereket. Ezért is fordulhatott a játékterápia, majd az egyetem gyermekklinikáján a halálosan beteg gyermekek és szüleik felé. Ő alapította meg a magyar hospice-mozgalmat, és vagy ötven esztendeig dolgozott tanatológusként, gyászkutatóként. A szakmai tanulmányok mellett csak az utolsó időkben vállalkozott szépirodalom írására, addig ezt a területet férjére hagyta. Akivel Kisorosziban, a szőlőhegyen házat is építettek, ahol sokan megfordultak a korabeli írók és művészek közül. 1948 és 1997 között zajló levelezésüket nemrégiben publikálták, ajánlott olvasmány ez is azoknak, akik jobban meg akarják ismerni Polcz Alain történetét.

Borító: Férjével és barátaival a szigligeti Alkotóházban (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)