3D SOROZAT

Pont illett a birka hátsó lábára

Pont illett a birka hátsó lábára

- 2018. augusztus 31. 11:28

Ahogy a csikósoknak a karikás ostor, úgy a juhászoknak kamósbot, horgosbot, vagy juhászkampó volt a munkaeszközük. Ennek „fejét” járhatjuk most körbe a túrkevei Finta Múzeum jóvoltából.

A rézzel futtatott, vasból öntött 13 centiméteres, kígyóvonalban végződő fejet valamikor somfából faragott bot hordta. Az 1914-re datált eszköz, hogy úgy mondjam, nincs túldíszítve, az a bizonyos kígyó- vagy csigavonal inkább praktikum, mint dísz ez esetben. A juhászkampókat ugyanis egy-egy állat nyájból való kifogására használták, mégpedig jellemzően a merinói fajta esetén. Az erősebb, durvább szőrű rackákat egyszerűen a szőrüknél fogva ragadták meg, és kapták ki a birkák türelmes tömegéből. A kampó mérete a juhok hátsó lábához igazodott, a tompa, esetenként kosfejet, emberfőt is ábrázoló, „makkos” és „rózsás” díszítésű végüknél vigyázni kellett, hogy kárt ne tegyenek a kényes állatok lábában. Az ilyen kampókat készíthették aztán fából, és természetesen csontból is, de ez az öntéses eljárás volt talán a legegyszerűbb. Edelényben, Csengerben és Balmazújvárosban éltek ezzel foglalkozó kovácsok, szakemberek, de természetesen a Dunántúlon is készültek igényesen megmunkált kampók a 19. és a 20. században.


Juhászkampó a dísztelenebb fajtából (Finta Múzeum CC BY-NC-ND)

Érdekes mód ezt az eszközt a felvidéki szlovákok és az erdélyi románok sem ismerték, használták. Elterjedése nagyjából a magyar etnikum határáig tart, kivéve természetesen Erdélyt. A juhász külön figyelmet fordított az általában somfából készített nyélre, amit ősszel vágtak le majd megpörkölték a kérgét, hogy szép piros színű legyen alatta a fa. Egyes juhászoknak volt „ünnepi” kampója is, amelynek sokszor a nyele is faragott, „spanyolozott”, tehát színes viasszal díszített, berakott volt. Vékonyabb, szebben megmunkált kampója volt a számadó juhászoknak is, az egyszerű bojtárok természetesen durvább, strapabíróbb eszközöket használtak a kiválasztott birkák kiemelésére. Ami aztán kétségbeesett bégetéssel szokott tiltakozni eme akció ellen,  aztán megnyírták, megkörmözték, vagy ha éppen beteg volt, akkor úgy gyógyították, ahogy tudták.

3D sorozat

Sörre bor?
2019. május 20. 11:17

Próféta „felszarvazva”
2019. május 15. 11:23

Liszt, Zádory, Párizs
2019. április 17. 12:23

Országimázs dobozka
2019. március 29. 10:57

Rodin 3D-ben
2019. március 20. 11:02