3D SOROZAT

Pont illett a birka hátsó lábára

Pont illett a birka hátsó lábára

- 2018. augusztus 31. 11:28

Ahogy a csikósoknak a karikás ostor, úgy a juhászoknak kamósbot, horgosbot, vagy juhászkampó volt a munkaeszközük. Ennek „fejét” járhatjuk most körbe a túrkevei Finta Múzeum jóvoltából.

A rézzel futtatott, vasból öntött 13 centiméteres, kígyóvonalban végződő fejet valamikor somfából faragott bot hordta. Az 1914-re datált eszköz, hogy úgy mondjam, nincs túldíszítve, az a bizonyos kígyó- vagy csigavonal inkább praktikum, mint dísz ez esetben. A juhászkampókat ugyanis egy-egy állat nyájból való kifogására használták, mégpedig jellemzően a merinói fajta esetén. Az erősebb, durvább szőrű rackákat egyszerűen a szőrüknél fogva ragadták meg, és kapták ki a birkák türelmes tömegéből. A kampó mérete a juhok hátsó lábához igazodott, a tompa, esetenként kosfejet, emberfőt is ábrázoló, „makkos” és „rózsás” díszítésű végüknél vigyázni kellett, hogy kárt ne tegyenek a kényes állatok lábában. Az ilyen kampókat készíthették aztán fából, és természetesen csontból is, de ez az öntéses eljárás volt talán a legegyszerűbb. Edelényben, Csengerben és Balmazújvárosban éltek ezzel foglalkozó kovácsok, szakemberek, de természetesen a Dunántúlon is készültek igényesen megmunkált kampók a 19. és a 20. században.


Juhászkampó a dísztelenebb fajtából (Finta Múzeum CC BY-NC-ND)

Érdekes mód ezt az eszközt a felvidéki szlovákok és az erdélyi románok sem ismerték, használták. Elterjedése nagyjából a magyar etnikum határáig tart, kivéve természetesen Erdélyt. A juhász külön figyelmet fordított az általában somfából készített nyélre, amit ősszel vágtak le majd megpörkölték a kérgét, hogy szép piros színű legyen alatta a fa. Egyes juhászoknak volt „ünnepi” kampója is, amelynek sokszor a nyele is faragott, „spanyolozott”, tehát színes viasszal díszített, berakott volt. Vékonyabb, szebben megmunkált kampója volt a számadó juhászoknak is, az egyszerű bojtárok természetesen durvább, strapabíróbb eszközöket használtak a kiválasztott birkák kiemelésére. Ami aztán kétségbeesett bégetéssel szokott tiltakozni eme akció ellen,  aztán megnyírták, megkörmözték, vagy ha éppen beteg volt, akkor úgy gyógyították, ahogy tudták.

3D sorozat

Mi volt előbb: a villa, vagy a kanál?
2018. szeptember 19. 12:16

Emlékérem Kovács ezredesnek
2018. szeptember 13. 9:28

Honvágyból épített kápolna
2018. szeptember 7. 10:34

Millenniumi rézkengyel
2018. augusztus 23. 11:36

Öreg kacor
2018. augusztus 7. 11:09

Csizmasártalanító kézikészülék
2018. augusztus 1. 8:05

Robbanó port rejtő körte
2018. július 11. 11:02

Kombinált birkanyíró alkalmatosság
2018. június 13. 10:22

Sirámos Jeremiás
2018. június 6. 11:34