Programok a koponyalékeléstől a kutyasétáltatásig

Programok a koponyalékeléstől a kutyasétáltatásig

- 2020. április 8. 7:39

Online elérhető tartalmakkal, többek között videósorozatokkal várja az érdeklődőket a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és több budapesti színház is.

Többféle lehetőséggel várja a múzeumlátogatókat a székesfehérvári Szent István Király Múzeum online felületein. A múzeum blogja a tavaszi jeles napok felelevenítése mellett a koponyalékelés műtéti-rituális céljáról és a népi állatorvoslásbeli alkalmazásáról szóló írásokkal jelentkezik, míg múltidéző sorozatuk régi tárlatokat elevenít föl. A Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum közösségi oldalán rendszeresen mutatnak be egy-egy újabb részletet az egykori római városból: bejárható a palota épülete, a fogadótermek és az étkező, valamint a padlófűtéses fürdőbe is elkalauzolják a látogatókat. A Budenz-Házban virtuális séta keretében Ybl Ervin művészettörténész családjának XVIII-XIX. századi bútorait, képeit és dísztárgyait lehet megtekinteni, a Hetedhét Játékmúzeumban a babák mellett a Réber-terem is körbejárható, olvasható a székesfehérvári múzeum közleményében. Mint írják, a munka a múzeum raktáraiban sem áll meg, a Régészeti és Antropológiai Tár közösségi oldalán az érdeklődők a #raktárszerda sorozatban megismerkedhetnek a római kori gyűjtemény egy-egy értékes darabjával.

Képeslapon a régészeti park (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A budapesti Katona József Színház a védőmaszkok készítése mellett más módon is szeretne hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez: színészeik közreműködésével Vírusvideók címen indítottak videósorozatot. Abban próbálnak segíteni, hogy a hétköznapi teendők során miként vehető fel a harc a koronavírus ellen. Ebben a mindannyiunk számára szokatlan és nehéz helyzetben fontos, hogy betartsunk néhány szabályt, hangsúlyozzák a színház közleményében, hozzátéve, hogy a maszk, a gumikesztyű viselése, vagy a gyakori, alapos kézmosás most akár életet is menthet. A videósorozat első két részében Fullajtár Andrea és Ónodi Eszter látható kutyasétáltatás, illetve bevásárlás közben. A videók a színház honlapján érhetők el.

Ónodi Eszter a Katona Fényevők című darabjában (Hálózat a Színházért Alapítvány CC BY-NC-ND)

A Madách Színház is újabb videósorozatot indított, Ez mind én vagyok címmel. A sorozat alkalmával a színház művészei készítenek magukról egy rövid videót. Olyan dalt, verset, táncot, mozgást, személyes történetet adnak elő, amelyet szívesen bemutatnak, amelyre büszkék. A Madách Színházban fellépő művészek közül eddig csaknem negyvenen jelentkeztek, köztük Dunai Tamás, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea és Gálvölgyi János. A videókat a Madách Színház online felületein teszik közzé. A videókat hétfőtől napi rendszerességgel töltik fel, olvasható a színház közleményében. Mint írják, a színház korábbi sorozata is folytatódik. A Madách Színház repertoárja él és visszavárjuk Önöket című sorozatban a társulat tagjai a Madách Színház repertoárjának kiemelkedő dalait adják elő.

(mti)

Borító: Borító: Üres nézőtér a Madáchban is (szinhaz.hu)