ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

Púder és puska

Púder és puska

- 2020. november 13. 8:08

Szent Hubertus napjához közeledve Mikuska András Erzsébet téri szalonjában egyre nagyobb lett a forgalom. A pesti mágnás világ tagjai egymásnak adták a kilincset az úri-, és női szabó-, és sportruhakészítő divatházban. Aki valamit is adott magára, és elegáns vadászkosztümre vágyott, az már jóval az idény kezdete előtt leadta rendelését a mesternek.

Mikuska a megrendelőinek egyaránt kínált szigetországi, illetve poroszos, osztrákos stílusú vadászviseletet. A divatos modellekhez Írországból és Dél-Tirolból rendelte meg a kézi szövésű szöveteket, de vevőinek elsősorban a Burberry cég gabardine-jét ajánlotta. Az anyag tartóssága és finom szövése egyszerre biztosított kényelmes viseletet és sportosan elegáns megjelenést. A szalonban a legújabb angol és osztrák divat szerint készültek a teazöld, dohánybarna, esetleg grafitszürke színű tweedöltönyök, illetve a kiegészítők, mint a gyapjú-, vagy cérnapólóing rávarrott gallérral, és az egysoros mellény. Az üzlet közismeretségét tovább növelte a vadászó amazonok megjelenése.

A divatot kedvelő és követő szépasszonyok nemcsak a korzón, a teadélutánokon vagy a báltermekben akartak csinosak lenni, hanem a vadászatokon is. Akadtak, akik csupán kísérőként csatlakoztak a vadásztársasághoz, számukra Mikuska rövid fazonú prémkabátot ajánlott, szoknyával, filc kalappal. A gyakorlott vadászok rövid, három gombos kosztümkabáthoz nadrágszoknyát csináltattak, melyben – a szoknyával szemben – jóval könnyebb volt az ágas-bogas erdőt járni. A teazöld szín a hölgyek körében is kedvelt volt, amit mogyoróbarna, vagy sötétborostyán színű sállal, sapkával, gyapjú harisnyával, és egyéb kiegészítőkkel kombinálták.

Az 1910-es bécsi, első nemzetközi vadászkiállítás plakátja (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)

A vadászidény nyitánya az őszi falkavadászat volt, Mikuska András ehhez az angol mintát követve az urak számára fehér bricsesznadrágot, piros zakót, plasztront (azaz nyakkendőt) ajánlott, míg a hölgyeknek fekete lovaglóöltönyt. A szabómester legnagyobb bánatára a divatrovatok is készültek a vadászszezonra és vállalkozó kedvű hölgyeknek selfmade modelleket mutattak be, mint például a kötött nadrágszoknya, hozzáillő kötött kabátkával könyöknél rávarrott bőrrátéttel. A vadászszezon résztvevőit, köztük báró Madarassy-Beck Mariettát a képes magazinok olvasói is jól ismerhették, és nyomon követhették vadászkalandjait, sportteljesítményeit. A neves bankelnök és országgyűlési képviselő, Madarassy-Beck Marcell lánya ősszel a vadászatokon tűnt fel, tavasszal és nyáron a golfpályákon aratott sikereket. A fiatal bárónő a Sváb-hegyi golfpálya egyik lelkes játékosának számított, aki hazai és nemzetközi bajnokságokon – Németországban és Svájcban – egyaránt jelentős eredményeket ért el.

Vadász kutyájával a Hortobágyi csárda előtt (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóiperi Múzeum CC BY-NC-ND)

Marietta a vadászidényt rendszerint örkényi falkavadászattal kezdte, ahol gyakorlott lovasként, a férfiakat megszégyenítő merészséggel vágtatott lovával a vadászterepen. A női lovasok között az egyik legjobbnak számított, aki rendszeresen indult az Úrnapi versenyeken és egyéb lovasbemutatókon is. Az örkényi falkavadászat amazonját egy délceg huszártisztnek sikerült vadásznyelven úgymond „leterítenie”. A lovaspóló-versenyek egyik ünnepelt játékosa, Tóthvárady-Asbóth András és Marietta 1928-ban házasodtak össze. Mint a vadászat és a lósport szenvedélyes hívei, gyakori vendégei voltak a vadászkastélyok rendezvényeinek, a vadászatoknak és az azt követő estélyeknek. Ez utóbbiban Mikuska András már nem működött közre. Az vadászestélyek toalettjeit a mágnás hölgyek körében közkedvelt pesti belvárosi szalonok készítették el.

Borító: Vadászhölgyek és urak a fehér asztalnál (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)