Pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények

Pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények

- 2020. május 29. 7:47

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye szerint pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: a Szentlélek eljövetelére, amit Jézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére.

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus, vagyis egyetemes és apostoli. A II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása.

A pünkösdi mise után Horvátkúton királynéjárást is tartottak (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)

A közlemény szerint Pünkösd vigíliáján, vagyis előestéjén szerte a világban a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek.

(mti)

Borító: A Szentlélek eljövetele festményen (Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. CC BY-NC-ND)