Pünkösdkor kinyitnak Bécs múzeumai

Pünkösdkor kinyitnak Bécs múzeumai

- 2020. április 30. 9:50

Lassan újraindul a kulturális élet Bécsben a koronavírus-járvány miatti korlátozások után, egyre több múzeum teszi közzé az újranyitás dátumát, néhány már pünkösdkor látogatható lesz.

A bécsi múzeumok a korlátozások kezdetétől tudták, hogy amint lehet, kinyitnak megint. A hosszú hetek után, amikor a művészetet csak digitálisan élvezhették, az emberek már nagyon vágynak analóg kultúrára, vitára, inspirációra, mondta szerdán egy tévéműsorban Veronica Kaup-Hasler, a város kulturális tanácsosa.
Hozzátette, hogy a szövetségi kormány egyelőre nem hozott olyan rendeletet, amely alapján a múzeumok újranyithatnának. Ennek ellenére május 29-re tervezi a Wien Museums a kezelésében lévő MUSA múzeum, a Hermesvilla, a Kunsthalle és az Architekturzentrum építészeti kiállítóhely nyitását.

És újra lesznek időszaki kiállítások a Belvederében (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A MUSA-ba integrált Bécs Múzeumban, amelynek egy része átépítés miatt zárva marad, a Hermesvillában és a Kunsthalléban a nyitás hétvégéjén minden látogató annyit fizet, amennyit akar, nem lesz szabott árú belépőjegy. További kiállítóhelyeik még nem fogadhatnak látogatókat, mert termeik túl kicsik ahhoz, hogy a jelenleg érvényes korlátozásokat be lehessen tartani. Két nappal későbbre, május 31-ére tervezi múzeumai nyitását a Wien-Holding: újra látogatható lesz a Mozart-ház, a Kunsthaus, a Zsidó Múzeum és a Haus der Musik. Most, amikor még nincsenek a városban turisták, a bécsiek lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék ezeket a gyöngyszemeket, mondta a Wien-Holding vezetője, Kurt Gollowitzer.

A Hermészvilla (Wikipédia)

A ZOOM gyerekmúzeum előre láthatóan július 1-jén nyitja meg kapuit. A további múzeumok (23 kerületi és hat kisebb intézmény) valószínűleg a nyár végéig zárva marad, csak szeptember elejére tervezhetik a nyitást. A múzeumlátogatóknak szájat és orrot takaró maszkot kell viselniük és egymástól legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk.

(mti)

Borító: A Belvedere fekete-fehérben (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)