Pünkösdre kinyílik Szentendre is

Pünkösdre kinyílik Szentendre is

- 2021. május 21. 8:49

Izgalmas művészeti programokkal vár a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2021 nyarán újranyílt galériáiban és a Szentendrei Régi Művésztelepen: Keserü Ilona világhírű festőművész grafikáival nyitja ki kapuit a Fő téri ÚjMűhely Galéria, ismét szobrokban gyönyörködhetünk a Művésztelep ősfás kertjében, és a közlemény szerint az ArtKert összművészeti fesztivál sem hiányozhat a MANK augusztus végi kínálatából.

Keserü Ilona Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész grafikáival, rajzaival és jelmezterveivel nyitja ki kapuit a megújult Fő téri ÚjMűhely Galéria, míg a MANK Galéria újranyitásával először Koós Gábor grafikusművész Szuvenír című kiállítása tárul a látogatók elé, amely során a művész egy teljes tér lenyomtatásával először kísérletezik. Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában nagy szerepe volt Szentendrének, ahol a Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében. Az egykori Grafikai Műhelyben, amely éppen az ÚjMűhely Galéria épületében kapott helyet korábban, számos sokszorosított grafikát készített, ráadásul a város kortársművészeti tárlatainak azóta is rendszeres kiállítója. A május végén nyíló és július 4-ig látogatható tárlat válogatás Keserü Ilona jelentős és sokszínű munkásságából.

A Régi Művésztelep (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Rögtön ezután, május 28-án nyílik meg és június 27-ig látogatható Koós Gábor grafikusművész Szuvenír című kiállítása a MANK Galériában. A Szuvenír sorozatban a művész egy teljes tér lenyomtatásával először kísérletezik a 3D-nyomatkészítéssel. Az első háromdimenziós printinstallációjában megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával akar vinni, amikor örökre elhagyja a stúdiót. Mellettük fiatal képzőművészek is bemutatkoznak a szentendrei MANK Galériában a nyár során: a kiállítási lehetőségre a hamarosan induló alkotói pályázaton legjobb 35 év alatti alkotók lesznek láthatók, majd Mátrai Erik egyéni kiállítása várja a látogatókat egy igazán különleges helyspecifikus színreflextér installációval. Az ÚjMűhely Galériában Kőszeghy Flóra fiatal alkotóművész munkáival folytatódik a nyár során a tárlatok sora, majd pedig az immár hagyománnyá vált kortársékszer- és képzőművészeti csoportos kiállítás tölti meg a Fő téri kiállítóhely tereit. Folytatja továbbá a nyári szobrászati tárlatai hagyományát is a MANK, ahol a természet és a kultúra szerves egyeséggé alakul immár negyedik éve.

A Régi Művésztelep (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Nem hiányozhat a MANK idei évi szentendrei kínálatából az ArtKert összművészeti fesztivál, ahol a kortárs kultúra legjavát vonultatják fel augusztus utolsó hétvégéjén. Az alkotóművészet központja 2021. augusztus 27. és 29. között ismét kinyitja kapuit, amelyeken belül három napon át igazi kortárs találkozások várnak mindenkit: izgalmas programokkal, köztük könnyűzenei koncertekkel készül a MANK. A program során ismét tartanak művészeti sétákat, és nem maradhatnak ki a programból a művészeti workshopok sem. A kiállítások és programok mellett azonban folytatódnak ArtTér néven a MANK népszerű online ismeretterjesztő sorozatai és a digitálisan elérhető tartalmai sem maradnak el.

Borító: A Fő tér réges-régen (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)