Puskás Öcsi feLugossy, Bada Dada és ef Zámbó szerint

Puskás Öcsi feLugossy, Bada Dada és ef Zámbó szerint

- 2018. július 5. 9:50

A labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódva a BÁV júliusban Puskás Öcsi és az Aranycsapat címmel rendez ingyenes emlékkiállítást, ahol kortárs magyar képző- és iparművészek Puskás Ferencről készített alkotásait tekintheti meg a közönség.

Az Aranycsapat kapitánya, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, akinek számtalan gólkirályi cím fűződik a nevéhez mind a Budapesti Honvéd, mind a Real Madrid játékosaként, edzőként a Föld minden kontinensén dolgozott, emlékeztet a BÁV közleménye. A BÁV kiállítása – mint írták – bizonyítékul szolgál arra, hogy pályafutása nemcsak a focirajongókat kápráztatja el a mai napig, de a művészeket is megihlette. A tárlat kurátora, Kertész Csaba 2010-ben kért fel kortárs művészeket, hogy készítsenek Puskás Ferenccel és az őt körülvevő mítosszal kapcsolatos műalkotásokat. Ezeket a műveket Hommage á Puskás Öcsi címmel mutatták be a sportoló születésének 83. évfordulója alkalmából a Home Galériában. A felkérés nyomán többek között festmények, grafikák, szobrok, object, médiaart és egy művészkönyv is született, amelyeket Kristóf Lajos és az MTI munkatársainak korabeli fotói egészítenek ki. A kiállított alkotások olyan művészek nevéhez fűződnek, mint Konkoly Gyula, feLugossy László, Rácmolnár Sándor, Bada Dada, ef Zámbó István, drMáriás és Kis Ilona.

Madridban is meghívta a magyarokat egy fröccsre (MaNDA)
Madridban is meghívta a magyarokat egy fröccsre (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Az eredeti tárlat anyaga erre az alkalomra kiegészül Kulinyi István, Regős István és Orosz István alkotásaival. A képek mellett Puskás világhírű csapattársainak, költőknek és íróknak a visszaemlékezései is olvashatók, valamint újra meg lehet nézni az évszázad mérkőzésének góljait Szepesi György közvetítésével. A tárlat további érdekessége, hogy a kiállított tárgyakat meg is lehet vásárolni. A tárlat július 6. és 28. között tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

(mti)

Borító: Orosz István plakátja (mutargy.com)