Rablóbanda XIV. Lajos pénzügyminiszterének kastélyában

Rablóbanda XIV. Lajos pénzügyminiszterének kastélyában

- 2019. szeptember 20. 8:45

Mintegy kétmillió eurónyi értéket loptak el csütörtökre virradóra az egyik leghíresebb és legfényűzőbb franciaországi kastélyból, a Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ból.

A hatóságok közlése szerint hat álarcos hatolt be az éjjel a 17. századi kastélyba, megkötözték az idős, 80 év feletti tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre becsült zsákmánnyal, ékszerekkel és készpénzzel távoztak. A betörőknél látszólag nem volt fegyver, a kirabolt házaspárnak nem esett baja. A fővárostól 60 kilométerre délkeletre, egy 500 hektáros birtokon fekvő Vaux-le-Vicomte-kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel.

Az 1656 és 1661 között épült pompás kastély, a barokk építészet remekműve számos hírességet vonz, 2007-ben itt tartotta például menyegzőjét Eva Longoria színésznő és Tony Parker kosárlabdázó. A kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

(mti)

Borító: Wikipédia