Régészet napja 2021 az ivándárdai ásatáson

Régészet napja 2021 az ivándárdai ásatáson

- 2021. június 14. 8:42

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) archeológusai a Régészet napja alkalmából különböző érdeklődésű gyerekek és felnőttek számára izgalmas módszerekkel tárják fel, miként mesélnek a múlt „különleges helyeiről” a föld mélyéről előkerült ősi tárgyak és építmények, közölte az intézmény.

Egyéni életünkben, úgy, ahogy kultúránkban is, számon tartunk különleges helyeket. Ezek felkutatását és rekonstruálását elsősorban a múlt búvárai, a régészek végzik. Az érdeklődők a MNM kétnapos rendezvénye alatt előadásokon, tárlatvezetéseken, kerekasztal beszélgetéseken és egy szombat délelőtti interaktív családi társasjátékon keresztül kerülhetnek közelebb a múlt titkaihoz.

Fenékpuszta, 1971 (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Többek között egy többállomásos tárlatvezetésen a régészet eredményeire alapozva, rendhagyó eszközökkel kísérelik meg a múzeum munkatársai testközelbe hozni a régmúlt állatait. Aztán a 2021-es Régészet Napja alkalmából az érdeklődőknek lehetősége van meglátogatni az ivándárdai ásatást és szakmai vezetéssel, „régész szemmel” bepillantani a kulisszák mögé. A lelőhelyen előkerült őskori (késő bronzkori, kora vaskori és kelta) településnyomok által a látogatók megismerkedhetnek a térség több ezeréves történetével.

A programokon való részvétel a közlemény szerint ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Borító: Székkutas, 1967 (Tornyai János Múzeum CC BY-NC-ND)