Régészeti szenzáció Stoke Mandeville faluban

Régészeti szenzáció Stoke Mandeville faluban

- 2021. szeptember 9. 9:01

Egy angolszász templom maradványaira bukkantak régészek egy nagysebességű angliai vasútvonal építését megelőző régészeti feltáráskor a buckinghamshire-i Stoke Mandeville faluban.

Az ősi templom maradványait egy normann templom törmelékei alatt fedezték fel, amelyet 1080-ban építettek, adta hírül a BBC honlapja. Az angolszász templom maradványait fantasztikus felfedezésnek nevezték a régészek. A térség feltárásán dolgozó több mint 40 régész a normann templom maradványai alatt kovakő falakat talált, négyzet alakban elrendezve. A szakemberek szerint ez a szerkezet az angolszász templom része volt. A régészek nemcsak falakra, hanem a padozat egy részére is rábukkantak, ezek sok információval szolgálnak az épületről, mondta el Rachel Wood vezetőrégész.

A korszakról itt is olvashat (ÓMI Városi Könyvtár CC BY-NC-ND)

A normann templomot nem sokkal Anglia normannok általi meghódítása után építették, ám elpusztult az 1880-as években, amikor egy új templomot építettek. Fennmaradt törmelékét benőtte a gaz. Az angolszász épület alapjaiban a régészek római korai tetőcserepeket is találtak. A kutatók szerint a közelben egykoron római kori település volt, amelynek anyagait felhasználhatták a templom építésekor.

(mti)

Borító: Az ásatás (bbc.com)