Régi Karácsonyok az OSZK-ban

Régi Karácsonyok az OSZK-ban

- 2019. december 23. 8:22

Óriási nyitogatható adventi naptár, diafilmkuckó és apró ajándékok várják azokat, akik az adventi időszakban ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK). A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép című kiállítás kultúr- és társadalomtörténeti szempontból mutatja be, hogyan formálódtak az ünnepi szokások a világháborúk, válságok és politikai változások idején.

A január 10-ig nyitva tartó tárlaton a karácsonyi témájú diafilmrajztestekből látható válogatás képeslapokkal, plakátokkal, valamint a könyvtár munkatársainak személyes családi karácsonyi fotógyűjteményével egészül ki. A kiállított darabok – régi ajándékok, játékok, korra jellemző érdekességek – évtizedekre bontva jelennek meg a falakon.

Templomi betlehemesek Keszthelyről (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A kiállítótereket tárgysorok, régi irattartók, cipősorok kötik össze, amelyek apró ajándékokat tartalmaznak. A kiállításban szereplő cipők a nemzeti könyvtár dolgozóinak felajánlásai, melyek a kiálltás lebontását követően rászoruló gyerekekhez kerülnek. A kiállított diafilmekből rendszeresen (minden hétköznap, 15 órakor) vetítéseket tartanak. A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, áll az OSZK hírlevelében.

Borító: Egészen apró betlehemesek Fehérváron, 1913-ban (Szent István Király Múzeum – Székesfehérvár)