Rekordot döntött ismét a Seuso-kincs

Rekordot döntött ismét a Seuso-kincs

- 2018. február 20. 9:32

Több mint 24 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándorkiállítását Kecskeméten, a Cifrapalotában, ahol korábban egyetlen tárlatot sem néztek meg ily sokan ilyen rövid idő alatt, tájékoztatott a Kecskeméti Katona József Múzeum.

kiállítássorozat dél-alföldi állomásán január 30. és február 18. között 24 ezer 58 érdeklődő nézte meg a késő római ötvösművészet legjelentősebb ismert leletegyüttesét, olvasható a közleményben. A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén már az első héten köszönthették a tízezredik látogatót. A csaknem három hétig tartó vándorkiállításon a látogatószám a hétvégi napokon elérte az ezernégyszáz főt is, így az intézmény a második hétvégétől már hosszított nyitva tartással várta az érdeklődőket. A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve, a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A bizonyító erejű felirat (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A leletegyüttest az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét 2017 nyarán szerezte vissza. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Kecskemét után Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható.

(mti)

Borító: Dabasi András – Kardos Judit