Rendőrzenekarok a Szent István-bazilikában

Rendőrzenekarok a  Szent István-bazilikában

- 2019. március 19. 9:10

A Bach Mindenkinek Fesztiválon csütörtökön a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Bajor Rendőrség Zenekara közös koncertet ad a Szent István-bazilikában.

Szalóky Béla rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Zenekarának vezetője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy a koncert-fúvószenekar március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján a Szent István-bazilikában ad közös koncertet a bajor kollégákkal. A műsorban a két zenekar külön programja mellett közösen is színpadra lépnek. A koncerten kétféle zenét hallhat a közönség, egyrészt Bach-szerzemények hangzanak el, másrészt olyan kortárs darabok, amelyeket Bach muzsikája, személye inspirált. A Készenléti Rendőrség Zenekarának és a Bajor Rendőrség Zenekarának közös koncertjén Johann Mösenbichler, Kelemen Tamás, Koppányi Zsolt, Stein Ferenc és Szalóky Béla vezényel. A koncert regisztrációhoz kötött, amit a bachmindenkinek.hu/regisztracio weboldalon tehetnek meg az érdeklődők.

Itt Bach motetákat hallgathat (Kodály Filharmónia Debrecen CC BY-NC-ND)

Szalóky Béla felidézte azt is, hogy a rendőrség közel száz éve működő nagy létszámú koncert-fúvószenekara a 70-es évek magyar popzenéjétől a negyvenes évek amerikai swing zenéjén keresztül Bachig bezárólag mindenféle zenét játszik. Évente csaknem 200-220 alkalommal lépnek fel. A fesztivál keretében idén a főváros mellett vidéken is, országszerte 32 település több mint 100 helyszínén, 300 programmal, mintegy 2000 fellépő közreműködésével ünneplik Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját március 16. és 25. között a Bach Mindenkinek Fesztiválon. A fesztivál keretében koncerttermeken kívül aluljárókban, tereken, iskolákban, kórházakban és templomokban hallhatják az érdeklődők Bach zenéjét.

(mti)

Borító: A főbejárat timpanonja (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)