Renoválják Caesar lemészárlásának helyszínét

Renoválják Caesar lemészárlásának helyszínét

- 2021. február 25. 7:38

Március elején megkezdik Rómában a Caesar-gyilkosság helyszínének, a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhelyek helyreállítását.

Tehát ezen a helyen szurkálta halálra ellenséges szenátorok egy csoportja Caius Julius Caesart i. e. 44-ben. A renoválás, amelynek költségeit a luxusékszereket tervező olasz Bulgari egymillió eurós (358 millió forint) adományából állják, egy évig fog tartani, ezután a terület látogatható lesz. Az elhanyagolt antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva. Az egész terület és az ott található négy templom maradványainak helyreállítása szerepel a tervekben, a hely így az örök város újabb látványosságává válna, írta a Corriere della Sera olasz napilap.

Caesar mellszobra egy plakáton (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)

A Torre Argentina tér, amelyet Area Sacrának, vagyis szent helynek is neveznek, a világhírű Forum Romanum közelében terül el, és nevezetes az ott lakó kóbor macskákról is. Az ásatási helyen négy templom romjait is feltárták, amelyek a köztársaság korából, az i.e. 4-1. századból származnak. Első pillantásra felismerhető az épületek kora abból, hogy mennyire mélyen fekszenek: annál korábban épült, minél mélyebbre került a talajhoz képest, amelynek szintje az évszázadok során valamennyit megemelkedett.

A Fórum régi képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A Torre Argentina tér Róma egyik legrégebbi régészeti ásatása. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy visszaadjuk a rómaiaknak ezt a területet, mondta el Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője. A római ékszercég 1,5 millió euróval finanszírozta 2016-ban a világhírű római spanyol lépcső felújítását. A lépcső tetejénél nyitotta meg a cég első üzletén 1884-ben.

(mti)

Borító: Régi képeslapon a Forum Romanum (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)