Roger Waters levele után elmarad a három koncert

Roger Waters levele után elmarad a három koncert

- 2018. december 10. 9:56

Lemondta izraeli turnéját a Pink Floyd számait játszó zenekar Roger Waters, a Pink Floyd egyik alapító tagjának nyomására, jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja.

A UK Pink Floyd Experience nevű együttes három koncertet adott volna január elején Beér-Seván, Tel-Avivban és Haifán, de a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű, Izrael-ellenes mozgalmat támogató Roger Waters vasárnapi felszólítására lemondták az előadásokat. Szánalmasan rosszindulatú és tiszteletlen lépés lenne Izrael szegregált közönsége előtt énekelni dalaimat és hozzájárulni az ország rasszista és apartheid kormányának kulturális szerecsenmosdatásához, írta Waters Facebook-üzenetében. Az emberek, akiket szórakoztatni szándékoznak, megölik szomszédaik gyermekeit, naponta lövik le őket hidegvérrel. Minden emberiesség nevében kérlek benneteket, hogy hallgassátok meg kérésemet, és még ma mondjátok le, tette hozzá a volt zenekarvezető.

Waters korábban is tett hasonló kijelentéseket (youtube.com)

A koncertek törlésére felkért együttes néhány órán belül bejelentette szintén a Facebookon, hogy egyik izraeli fellépésüket sem tartják meg. Később internetes támadások érték őket, és felszámolták Facebook-oldalukat. Az Egoeast nevű szervezőiroda továbbra is mindent elkövet, hogy ennek ellenére fellépjenek, és szerintük még van rá esély, hogy mégis megrendezik a koncerteket. Ugyanez az együttes 2017 januárjában igen sikeres előadókörutat tartott ugyanezekben az izraeli városokban, és akkori szereplésük nem okozott semmiféle gondot vagy negatív visszhangot.

(mti)

Borító: Egy hasonló program plakátja Debrecenből (Főnix Rendezvényszervező Kiemelkedően Közhasznú NKft. CC BY-NC-ND )