A MŰ MÖGÖTT

Rökk Marika, akiért Hitler is rajongott

Rökk Marika, akiért Hitler is rajongott

- 2023. május 15. 11:32

„Ebben a korban az ember lányának már mamuskaszerepeket kínálnak a rendezők, azt várják, hogy ősz öregasszonyként, tipegve járjon, selypítsen, ráncos és tompuló tekintetű legyen” – mesélte 75 évesen egy interjú során.

Magam is mondtam, ország-világ előtt kijelentettem: 65 év színpad után végre slusszt kell csinálni. Elvégre nem ugrálhatok, pöröghetek örökké – bár tudnék. És énekelni is. De nem hiszik el az emberek, hogy a Rökk fölött is eljártak az évek. Mert mást mutatok, mert flott a járásom, hál’ istennek, vág az eszem, pörög a nyelvem… És mint minden nő, én is egy kicsit hiú vagyok.

Nem csoda, hogy hiú volt. Egy díva, aki már 7 éves kislányként elbűvöli a közönséget egy spontán színpadi bemutatón, majd hamarosan a párizsi Moulin Rouge-ban rajongják körbe bájos megjelenéséért és tánctudásáért, s aki a Broadwayen dupla fizetést kap különleges tehetsége miatt, az mindig díva marad. A szőke hajával és kifejező tekintetével kitűnő szépség huszonéves korára szinte minden sikert magáénak mondhatott. Már 18 évesen szólótáncosnak szerződtették a londoni Victoria Palace-ban, ahol elképesztően fürge sztepptáncával bűvölte el rajongóit. Hazatérése után a Royal Orfeumban folytatta a táncot, s ekkor jött az ötlet, hogy ragyogó megjelenéséből és egyéni mozgásából adódó sikerét a filmvásznon is kamatoztassák. A cirkusz csillaga című revüelőadás kedvéért éppúgy négy hét alatt tanulta meg a trapézon bemutatott gyakorlatokat, mint a lovaglást. Majd jöttek az operettfilmek…

A személye iránti rajongás egy idő után már-már ijesztő mértéket öltött. Napi több száz levél érkezett a család postaládájába, ez azonban csak addig volt szórakoztató, míg fel nem tűnt egy férfi, aki agyonlövéssel fenyegette a szépséges színésznőt. A rendőrök végül a család villájának a kertjében fogták el a tettest egy éjszaka, amikor bálványa után leskelődött. Marika azonban ekkor is erősnek tűnt – mint mindig. A sajtó imádott róla cikkezni, minden hírnek számított, amiben feltűnt a neve: mit eszik, mit iszik, milyen autón tanul vezetni. 1935-ben aztán extra pletykával szolgálhattak a lapok a kíváncsi közönség számára: felröppent a hír, hogy a színésznő öngyilkossági kísérlettel került kórházba. A bulvársajtót is rutinosan kezelő Rökk azonban vágott csuklósérülését egy háztartási balesettel magyarázta, s elviccelte a feltételezést, miszerint véget akart vetni az életének.

A Pesti Színház 1932-es novemberi előadásának szórólapján (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet CC BY-NC-ND)

Miután filmes karrierjét előre mozdító németországi szerződését aláírta, a sajtó hamarosan a fentieknél is izgalmasabb feltételezésekkel állhatott elő. Már az is szenzáció volt, hogy egy 31 évvel idősebb férfihoz – Georg Jacobyhoz – ment feleségül 1940-ben, hát még a házaspár náci vezetőkkel fenntartott kapcsolata… Rökk Marika maga számolt be később az önéletrajzi regényében arról, hogy Adolf Hitler és Joseph Goebbels is rajongott érte – Rökk Goebbels propagandafilmjeiben is szerepelt, ezért a háború után egy időre eltiltották a filmezéstől. Amikor az egyik amerikai lap kémkedéssel vádolta, felháborodva utasította vissza, miszerint a nácik besúgója lenne, pert indított, s meg is nyerte azt. (Ám időről időre felmerül a kémkedés vádja, az utóbbi években például az, hogy kettős kém lehetett, a szovjeteknek is dolgozhatott.)
A magánéletével kapcsolatos pletykákkal szemben is „nyert”: a feltételezések ellenére jóval idősebb férje mellett egy teljes évtizedig kitartott, 1944-ben gyermekük is született. „Tíz évig maradtunk együtt, akkor szétváltak útjaink, de mindvégig féltékenyen figyeltük egymás életét. A Jacobyval töltött évek a legfontosabb évek voltak az életemben” – írta később könyvében.

Cikk a Filmhíradó 1943 I. évfolyam 4. számából (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND)

A szerelem idővel, ismét rátalált egy osztrák színész, Fred Raul személyében, akivel 1968-ban házasodtak össze. A sors azonban arra ítélte, hogy a férfit egy súlyos betegség miatt elveszítse, akit utolsó pillanatáig, 1985-ben bekövetkezett haláláig ápolt.

Rökk Marika ezután egyre inkább magába fordult, valószínűleg hiányolta két legnagyobb szerelmét: második férjét és a színpadot. 1992-ben, Kálmán Imre születésének 110. évfordulója alkalmából Budapesten lépett fel a Marica grófnő címszerepében. 90 évesen, 2004. május 16-án szívelégtelenség miatt búcsúzott el az élettől badeni otthonában.

Borítókép: Mozi Ujság 1942/2. szám hátlapján (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND)