Rómában a Boldogasszony kiállítás

Rómában a Boldogasszony kiállítás

- 2019. október 2. 9:11

Magyar művészek Szűz Mária ábrázolásait mutatja be a Boldogasszony, a művészet tiszteleg a magyarok Nagyasszonya előtt című kiállítás, amely kedd este nyílt meg Róma belvárosában, a Vatikán egyik római palotájában a magyar államfő védnökségével.

A latinul Magna Domina Hungarorum (magyarok Nagyasszonya) kiállítás több mint ötven magyar művész ugyanennyi alkotását mutatja be. A tárlat a csíksomlyói Mária-kegyszobor 500. évfordulója alkalmából 2015-ben rendezett Boldogasszony kiállítás anyagát vitte Rómába a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és Magyarország Szentszéki Nagykövetsége szervezésében, Áder János államfő védnökségével. A kiállítás vatikáni védnökségét a Kultúra Pápai Tanácsa és a Pápai Nemzetközi Mária Akadémia vállalta.

Magyarok Nagyasszonya érem (Piarista Rend Magyar Tartománya CC BY-NC-ND)

Az október 13-ig látható kiállítás rendkívüli helyszínt kapott mégpedig vatikáni területen: az olaszországi reneszánsz építészet egyik jelképes épületében, a Cancelleria palotájában látható, amely egykor a pápai kancellária székhelyeként működött, és ma is a szentszéki hivataloknak ad otthont. A Boldogasszonynak szentelt kiállítás a Szent Péter-bazilika altemplomában található magyar kápolnát is idézi, amely szintén a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli, és II. János Pál pápa avatta fel 1980. október 8-án. Lotharingiai Habsburg Eduard Magyarország szentszéki nagykövete elmondta, hogy a jelentős helyszínű tárlat Magyarországot és egyben Csíksomlyót idézi fel az olaszokban Ferenc pápa július elsejei erdélyi látogatására emlékeztetve.

Varga Imre szobra a Szent Péter bazilikában (Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY-NC-ND)

Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország Mária országa, ami azt jelenti, hogy kultúrájával, művészetével és a keresztény gyökerek melletti elkötelezettségével is utat tud mutatni az egyre komolyabb kihívásokkal szembesülő Európában.

(mti)

Borító: A szent család (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)