Semmelweis Ignác szobrot kapott Krakkóban is

Semmelweis Ignác szobrot kapott Krakkóban is

- 2018. december 21. 11:22

Semmelweis Ignác szobrát avatták fel csütörtökön a krakkói Jagelló Egyetem nőgyógyászati klinikáján, a magyar orvos tiszteletére meghirdetett emlékév alkalmából rendezett ünnepségen részt vett a város és az egyetem vezetői mellett a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, Rosivall László egyetemi tanár is.

Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul az MTI-vel közölte: a robusztus, a Semmelweis Emlékbizottság által rendezett közgyűjtés eredményeképp felállított mellszobor ezentúl a krakkói klinika egyik központi helyén látható, ahol az orvosok és a betegek minden nap élő kapcsolatban lehetnek Semmelweis szellemiségével. Rosivall László elmondta: Semmelweis ugyan 200 éve született, de megállapításai, tanai ma is igazak. Szerinte ha az orvosok, a kórházi alkalmazottak nem tartanák magukat az általa megfogalmazott fertőzés-megelőzési szabályokhoz, a halálozás sokkal nagyobb lenne. Az emlékbizottság elnöke szerint általános érvényű üzenete van Semmelweis tragikusan végződő életpályájának is. Rámutatott: nem véletlen, hogy az angolszász nyelvterületen a Semmelweis-reflex kifejezés terjedt el azon helyzetek megjelölésére, amikor valaki bizonyítottan új, alapvető felismerést hoz az emberiségnek, és az emberek nagy része erre ellenállással reagál.

Jelképes sírja a Nemzeti Sírkertben (KATAMAFOTÓ Művészeti Kft. CC BY-NC-ND)

Semmelweis életművének népszerűsítése azért is fontos, mert az orvos megállapításait mindenütt használják, de nem mindenütt ismerik eléggé, jelentette ki Rosivall. Felsorolta a világ azon városait, amelyekben a magyar orvosnak emlékművet állítottak, és megállapította: méltó és igazságos, hogy e helyek listája Krakkóval is bővült. A magyar kormány 2018-at Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította a gyermekágyi láz felismerőjének tiszteletére.

(mti)

Borító: Az orvos tokiói szobra (kormany.hu)