Septimius Severus ismét bevonul Gorsiumba

Septimius Severus ismét bevonul Gorsiumba

- 2019. április 24. 9:26

Tavaszköszöntő Floralia ünnepet rendeznek Gorsiumban a hétvégén: a Tác melletti régészeti parkban az ókori Róma egyik leglátványosabb eseménye, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepség elevenedik meg szombaton és vasárnap.

Az eseményt felvezető hétfői székesfehérvári sajtótájékoztatón Kovács Loránd Olivér, a park vezetője elmondta, hogy mindkét nap tíz órakor kezdődnek a programok. A római kori kultúrát a Szent István Király Múzeum munkatársai és hagyományőrző csoportok ismertetik meg a közönséggel: a látogatók a viseletekről, a szokásokról, a szertartásokról is számos érdekességet tudhatnak meg, ízelítőt kapnak a csaták és a gladiátorviadalok hangulatából, kézbe vehetik, akár ki is próbálhatják a fegyvereket. A tárlatvezetéseken a gorsiumi ásatások történetéről, a feltárt leletekről hallhat a közönség, a gyógynövények iránt érdeklődők körsétán ismerkedhetnek meg Flora istennő kertjével, de az antik szépségápolás titkaiba is betekintést nyerhetnek.

Kovács Loránd Olivér, akit április elsejével neveztek ki a régészeti park élére, arról is beszélt, hogy Gorsium fejlesztését tovább szeretné folytatni, ám legfontosabbnak a tudományos munka újjáélesztését tartja. Emlékeztetett arra, hogy a régi időkben elsősorban az ásatásokra, a romok konzerválására fordították a forrásokat, de az elmúlt években egy elnyert pályázat révén az infrastrukturális feltételek is sokat javultak. Jelezte: szeretné a rommezőt rendbe tenni oly módon, hogy a látogatók a teljes területet szabadon bejárhassák. Brájer Éva alpolgármester örömének adott hangot amiatt, hogy Nádorfi Gabriella halála után újra van szakmai vezetője Gorsiumnak. Úgy vélte, a legfontosabb cél, hogy a fiatalabb generációk előtt is ismertté tegyék a parkot, amire kiváló alkalom a Floralia.

Aelia Materio sírköve (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Matuz János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, a hagyományos színházi előadás rendezője azt emelte ki, hogy Gorsium különleges hely, ott előadást csinálni semmilyen másfajta színházi élménnyel nem összehasonlítható. Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben görög komédiákat játszottak, most római darabot visznek színre. Plautus Szamárvásár című művében a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei mellett tehetséges diákszínjátszók és zenészek működnek közre: Demaenetus szerepében Kelemen Istvánt, Libanus szerepében Keller Jánost láthatja a közönség, Artemonát és Diabolust Törsök Márta és Udvaros György alakítja, a fiatal szerelmesek figuráit pedig két középiskolás, Mészáros Kyra és Csengey Márton formálja meg. A spanyol szobalány szerepében a szintén középiskolás Roa Zamora Dorothy lesz látható.

Belépőjegy a hetvenes évekből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A sajtóanyag szerint a Floralia leglátványosabb eseménye ebben az évben is a császár bevonulása lesz, amely Septimius Severus 202. évi gorsiumi látogatását idézi meg. Mindkét napon 11 órakor indul a menet, amelyhez a látogatók is csatlakozhatnak, hogy az ünnepélyes áldozatbemutatás után tanúi legyenek a császár tiszteletére rendezett gladiátorjátékoknak.

(mti)

Borító: Gorsium képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)