Sértenék a szemet a katedrális új kapui

Sértenék a szemet a katedrális új kapui

- 2021. február 22. 7:30

Több mint 30 ezren írták már alá azt az online petíciót, amely a híres burgosi katedrális tervezett új ajtajai ellen tiltakozik: a kritikusok által szemet sértőnek nevezett hatalmas bronzkapukat az UNESCO is ellenzi.

A három új ajtót a gótikus építészet egyik legszebb spanyolországi példájaként emlegetett székesegyház megépülésének 800. évfordulója alkalmából rendelték meg, olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A katedrális illetékesei szerint a díjnyertes művész, Antonio López által tervezett ajtók kortárs műalkotások, amelyek illeszkedni fognak a már most öt művészeti stílust ötvöző épülethez. Hozzátették, hogy a jelenlegi faajtók régiek és rossz állapotban vannak. Az Atyaistent, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló ajtók tervei azonban nem arattak osztatlan sikert.

Révhelyi Elemér a burgosi katedrális hajójában is fényképezett (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Az UNESCO Világörökség Központja, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) spanyolországi részlege által benyújtott jelentés nyomán nem javasolja a bronzajtók felállítását. Emellett több mint 30 ezren írták már alá azt a dühös hangvételű online petíciót, amely a szemet sértő új ajtók ellen tiltakozik, hangsúlyozva, hogy semmilyen évforduló nem indokolhatja az örökségünk ilyen megsértését. A petíció megkérdőjelezi továbbá, hogy valóban ez lenne-e a legjobb felhasználása annak az 1,2 millió eurónak, amelyet az ajtókra szánnak.

A főbejárat három kapuja (Wikipédia)

A katedrális illetékesei a héten kiadott közleményükben rágalmazási kampány folytatásával vádolták meg az ellenzőket, kitartva amellett, hogy a projektet a teljes átláthatóság és az örökségvédelmi irányelvek szigorú betartása jellemzi. A végső döntés a Burgosnak otthont adó Kasztília és León autonóm közösség kormányának kezében van.

(mti)

Borító: Révhelyi Elemér fotóján (Kuny Domokos Múzeum CC BY)