Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben

Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben

- 2020. január 15. 12:25

A vád tanúja című krimit mutatja be a Játékszín február 8-án; Agatha Christie műve Simon Kornél rendezésében, Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória szereplésével látható.

A színház közleménye szerint A vád tanúja a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják. A színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja – áll a darab ismertetőjében. Mint Simon Kornélt idézik, Agatha Christie pusztán néhány jelzővel elképesztő feszültséget képes teremteni. Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne, mondta a rendező, hozzátéve, hogy most ugyanez a fantasztikus alapanyag áll az ő rendelkezésünkre is. A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben. A rendező kiemelte, hogy a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

1991-ben a Madách kamarában volt műsoron (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet PDM)

A közleményben Bank Tamás igazgatót is idézik, aki elmondta, hogy a kínálatuk magját vígjátékok alkotják, emellett azonban sikerrel játszanak olyan filmadaptációkat is, amelyek nem feltétlenül tartoznak ebbe a műfajba. Színházunkhoz az idei évadban ismét neves színészek csatlakoztak, ezt a sort erősíti többek közt Kern András és Kocsis Dénes, mondta a premier előtt. Az előadásban színpadra lép még Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Nagy Johanna, Petyi János és Várnai Péter. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó. A Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozás állandó és emblematikus szereplői a tárgyalótermi művészek, ennek mintájára készítenek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció művészeiről a színpadi próbák alatt. Alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a Teréz körúti teátrumban.

(mti)

Borító: A színház homlokzata (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet PDM)