Sisi a Nemzeti Múzeumban

Sisi a Nemzeti Múzeumban

- 2021. november 29. 10:14

Közel 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, fotók, viseletdarabok láthatók a „Wittelsbachok – Sisi családja” című kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

Az MNM közleménye szerint időszakos tárlaton Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is megtekinthetők. Ezen kívül először látható a Múzeum egyik legfontosabb idei vásárlása, a koronázási palást töredéke, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember. A megnyitó háziasszonya Dancs Annamari, az Operett Színház művésznője volt. A királyné által köztudottan kedvelt muzsikát és hangulatot a 100 Tagú Cigányzenekar játéka idézte meg.

Száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg az utolsó bajor király, III. Lajos. A kerek évfordulóról egy időszaki kiállítással emlékezik meg az intézmény. A Magyarországot második otthonának tekintő uralkodó mellett családjának, a Wittelsbachoknak, ismert és kevésbé ismert tagjai is szerepelnek a kiállításban, olyanok, akik fontos szerepet töltöttek be hazánk történelmében. A legismertebb Wittelsbach természetesen Erzsébet királyné, akit közeli családtagjai Sisinek becéztek. A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, képzeletbeli fényképalbumába és néhány, egykor Erzsébet tulajdonában lévő tárgyat is megcsodálhatnak.

Borító: A kiállítás megnyitóján (mnm.hu)