Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig

Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig

- 2022. június 13. 8:15

Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig – megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása. Tizenkét év műtárgygyarapodását mutatja be a most megnyitott nagyszabású kiállítás. Két kiemelt műtárgya Sisi királyné kesztyűje, melyet halála napján a merényletkor viselt, és amely egy párizsi árverésről került a múzeumba, valamint a Sztálin-szobor egy darabja.

Az utóbbi konkrétan a szovjet diktátor bal füle, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról, de ezeken kívül természetesen még számos különleges és értékes tárgy is szerepel.Az egyik legkorábbi műtárgy egy ötezer éves, emberábrázolással díszített edény az újkőkorból, az egyik legfiatalabb pedig az a bőrönd, amelyben Végvári József, a Belső Biztonsági (III/III-as) Csoportfőnökség őrnagya a szocialista korszak végóráján, 1989 karácsonyán kicsempészte a demokratikus ellenzék törvénytelen lehallgatását bizonyító iratokat (Dunagate-botrány).

Egy kép a megnyitóról (mnm.hu)

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeumot tisztelte meg azzal, hogy beiktatását követően hivatalos minőségben először itt vett részt kulturális eseményen, közölte a múzeum.

Borító: A múzeum régi képeslapon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)