Sorban állás lesz a Szépművészeti előtt

Sorban állás lesz a Szépművészeti előtt

- 2018. március 13. 3:30

Március 15. és április 2. között ingyenesen látogatható a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka; a Liget Budapest projekt keretében felújított épületrész több mint hetven év elteltével lesz újra látható.

A második világháborús sérülések miatt a közönség elől évtizedekkel ezelőtt lezárt Román csarnok a múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában tudja fogadni a látogatókat, közölte az MTI-vel hétfőn a Szépművészeti Múzeum. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik hozzávetőleg 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm, különböző színű pigmentet, valamit 5500 aranymetál lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.

A hatvanas években már csak raktárként használták (MaNDA)
A hatvanas években már csak raktárként használták (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A közlemény szerint a Román csarnok mindennap 10 órától lesz látogatható, az utolsó vendégeket 17 órakor engedik majd be az épületbe. A belépés érkezési sorrendben történik, előjegyzés, időpontfoglalás nem lehetséges, csoportok számára sem. Tárlatvezetést a múzeum nem biztosít.
Az intézmény arra kéri a látogatókat, vegyék figyelembe, hogy a csarnok befogadóképessége korlátozott, ezért előfordulhat, hogy az épületen kívül kell várakozni. A Liget Budapest projekt keretében széles körűen korszerűsített Szépművészeti Múzeum történetében a mostani volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis. Az új állandó kiállításokkal a múzeum október végén nyílik majd meg a nagyközönség számára.

(mti)

Borító: Amikor még nyitva volt a Román csarnok (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)