Szabadjáték a Műcsarnokban kritikusoknak, íróknak, költőknek

Szabadjáték a Műcsarnokban kritikusoknak, íróknak, költőknek

- 2020. május 8. 8:29

Különleges kezdeményezéssel várja az érdeklődőket a Műcsarnok Nemzeti Szalon kiállítása. Az intézmény közleményében kritikusoknak, íróknak, költőknek hirdet munkalátogatást a 250 alkotást felvonultató kiállításra.

Az ötlet forrása a legendás író, költő Théophile Gautier volt, aki eredetileg festőnek készült. Festészetről írt sajtóelemzései alapján őt tartjuk a modern műkritika megteremtőjének. Az 1830-as évek közepétől 20-30 éven át érzékenyen, érzékletes módon számolt be a korszaknyitó párizsi szalonokon kiállított, ezres nagyságrendű képzőművészeti kínálatról. Volt szalon, amit milliónyi néző látott. Gautier szinte beköltözött a tárlatokra, hogy az alkotások javát megénekelhesse. A vizuális művészet terén megvalósította az évtizedekkel korábban Friedrich Schlegel javasolta receptet: „költészetet csak poézissel lehet bírálni”.

A Műcsarnok Gautier halála után 24 évvel épült fel (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Így most a Műcsarnok egy munkalátogatást ajánl kritikusoknak, íróknak, költőknek. Akik előjelentkezés után egyedül elmélyedhetnek a képzőművészeti szalon Szabadjáték című, Szurcsik József által összeállított kortárs magyar képzőművészeti keresztmetszet 250 alkotásában. Ahogy a közlemény emlékeztet, Gautier azt írta az első Párizsi Világkiállítás képzőművészeti mustrájáról: „itt a néző négy óra alatt többet lát, mint tizenöt évnyi utazgatás, műteremlátogatás alatt.” Beszámolói elindították a kortárs művészetek iránti globális érdeklődés folyamát. Írásai nyomán jó száz évre Párizs lett a képzőművészet fővárosa. Akkora tekintélye és szíve volt, hogy Baudelaire neki mondta tollba A romlás virágait. Megjelenése után négy óra se kellett, hogy azt Franciaországban betiltsák. Most tehát szabad a játék.

A Műcsarnok Szabadjáték tárlatán, az aktuálisan érvényes korlátozások szerint, védőeszközökkel is várja az egyedül érkező, bejelentkezett műbírálót, írót, költőt. Jelentkezni a mucsarnok@mucsarnok.hu címen lehet.