Szakmai együttműködés a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumával

Szakmai együttműködés a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumával

- 2022. február 23. 2:45

Szakmai együttműködési megállapodást írt alá 2021. év végén Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Palkó Gábor, az ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszékének vezetője. A dokumentumot ellátta kézjegyével Borhy László, az ELTE rektora is.

2021. július végén jelent meg a Magyarország Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (KFI) Stratégiája 2021–2030, amely a következő évtizedre határozza meg a KFI területének jövőbeli feladatait, valamint ismerteti a célkitűzések célrendszerét. A stratégiát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) készítette. A stratégia nevesíti a magyarországi nemzeti laboratóriumokat. A nemzeti laboratóriumok jó példák a kihívás-orientált tudásteremtő együttműködésekre, a laboratóriumok egy adott kutatási terület, vagy egy adott cél mentén lettek létrehozva az összes jelentős hazai szereplő részvételével. A KFI Stratégia elkészüléséig tizenhét nemzeti laboratórium került megalapításra. A nemzeti laboratóriumok hálózatában egy olyan labor van, ami kulturális örökség digitális megőrzéséhez kötődik ez a Palkó Gábor által vezetett Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB – National Laboratory for Digital Heritage).

Az ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék által koordinált DH-LAB „létrehozásának célja, hogy intézményközi összefogásban kidolgozza a nemzeti kulturális örökség mesterséges intelligencia (MI) alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy a kifejlesztett módszertanok és eszközök, valamint a szakértői kompetenciafejlesztés piaci hasznosítására is követendő gyakorlatokat alakítson ki.”

A DH-LAB-bal kötött együttműködési megállapodás fő célja, hogy a két intézmény együtt dolgozzon a hazai nyílt tudomány elterjesztésén és fejlesztésén, ezzel elősegítve, hogy Magyország az EOSC (European Open Science Cloud = Európai Nyílt Tudományos Felhő) jelentős szereplője lehessen, továbbá a DH-LAB oktatói, kutatócsoportjainak tagjai és hallgatói csatlakozhassanak a Forum Hungaricum kulturális örökség digitalizációjával kapcsolatos fejlesztéseibe és alkalmazásaiba a felsőoktatási és kutatási igényeknek megfelelően, valamint a Forum Hungaricum munkatársai bekapcsolódhassanak a DH-LAB-hoz kapcsolódó kutatásokba és fejlesztésekbe.

A cikkhez kapcsolódik