Szalonnás gombóc, knédli vagy mákos kalács?

Szalonnás gombóc, knédli vagy mákos kalács?

- 2019. március 18. 11:54

I. Ferenc örökösének, a bécsiek által is süsünek tartott Ferdinándnak ezek voltak a kedvenc eledelei. Ha ezeket megkapta, rendben aláírt minden előterjesztést, amit Metternich, vagy valamelyik embere csúsztatott eléje. Éppen ezért vélik úgy, a nagyhatalmú kancellárt kell keresnünk trónra lépése mögött is.

Mert minden bizonnyal az idősödő Ferenc is tisztában volt azzal, hogy alkalmatlan az uralkodásra a kijelölt örökös. A legidősebb fiú, Ferdinánd hiába kapott kitűnő képzést, hiába beszélt vagy hét nyelvet és játszott több zeneszerszámon, az uralkodásra, mint az a trónon eltöltött 18 esztendő alatt ki is derült, teljességgel alkalmatlan volt. Nem véletlenül ruházták fel alattvalói a „jóságos” előnévvel, nem véletlenül mondták rá a kevésbé tisztelettudó bécsiek Güdinanad der Fertige, tehát Ferdinánd, a süsü. Hogy aztán ténylegesen elmegyenge lett volna, arról megoszlanak a vélemények. Többen arra hajlanak, hogy félrekezelt epilepsziája okozta ezeket a változásokat, amit még egy merényletkísérlet meg is erősített. Az biztos, hogy már az utód kijelölésénél felmerült legidősebb öccsének, Ferenc Károlynak a neve is, aki szintén nem volt egy fenomén, de erről majd később.

Somogyi Győző szépített a valóságon? (Együd Árpád Kulturális Központ ©Minden jog fenntartva)

Itt jön be viszont Metternich herceg szerepe, aki a saját jól felfogott érdekében valószínűleg Ferencet meggyőzte arról, hogy nem kell feszegetni, megváltoztatni ezt az öröklési rendet. Majd ő kormányoz Ferdinánd helyett. Ami így is történt, Ferdinánd csak az aláírásának a megtagadásával tudott bármit is elérni udvarában. Hogy ezt a fegyvert leginkább kedvenc eledeleiért vetette be, az tényleg sokat elárul az uralkodáshoz való hozzáállásáról. Pedig még próbaidőt is kapott, hiszen már atyja életében, 1830-tól magyar király volt. Ami jól is jött nekünk, magyaroknak, hiszen épp erre az időszakra esett a reformkor kezdete, lassú kibontakozása. Aztán felesége, Mária Anna Karolina Pia is ott volt mellette minden audiencián a trónteremben, hogy megakadályozza, ha valami nagy ökörséget mondana, vagy cselekedne. Azt viszont nem tudták megoldani, hogy ki ne menjen a Burgból a neki oly kedves bécsiek közé. Akik persze jót mulattak az állítólag felhúzott piros ernyővel sétálgató uralkodón. Kezet szorítottak, beszélgetésbe elegyedtek vele. Ferdinánd, ha ráadásul megkapta kedvenc, egyszerű eledeleit, így érezte jól magát a bőrében.

Hálaadó ének Ferdinánd születésnapjára (II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár CC BY-NC-ND)

Csak Ferenc Károly ambiciózus feleségének, Zsófiának nem tetszett ez a kedvesnek tűnő történet, erről is olvashatnak a sorozat következő cikkében.

Borító: Wikipédia