Szarka Tamás miséje Prágában

Szarka Tamás miséje Prágában

- 2021. szeptember 6. 7:56

Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész és zeneszerző Missa Missio című miséjét mutatták be vasárnap este Prágában a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) megnyitásának alkalmával.

A prágai Liszt Intézet szervezésében megvalósult koncert felett Dominik Duka bíboros, prágai érsek vállalt védnökséget, aki meg is jelent a kisoldali Szent Miklós templomban. Dominik Duka beszédében örömét fejezte ki a Missa Missio prágai bemutatója felett és méltatta a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy mindezek hozzájárulnak a cseh és a magyar nép keresztényi testvériségének a megerősítéséhez. Kiemelte Szent Adalbert egykori prágai püspök szerepét, aki egyes források szerint megkeresztelte, más források szerint megbérmálta Vajkot, a későbbi Szent Istvánt, s aki ma is nagy tiszteletnek örvend mindkét nép körében. A rendezvény vendége volt Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán énekesnő. A sikeres koncertre a kisoldali templom megtelt érdeklődőkkel.

Prága még a vörös lobogók korában (MaNDA)

Szarka Tamás korábban azt nyilatkozta, hogy a Missa Missio miséjén keresztül szeretné bemutatni a katolikus emberek és családok értékrendjét, valamint ezzel is hozzájárulni a keresztény kultúra népszerűsítéséhez. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a csehországi katolikusok is érdeklődéssel követik. Dominik Duka bejelentette, hogy ő személyesen is részt vesz a NEK-en, és vele együtt számos cseh hívő is Budapestre látogat. A prágai magyar katolikus plébánia is kirándulást szervezett a jövő hétre Budapestre, hogy az érdeklődők részt vehessenek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényein, kiemelten a Ferenc pápa által celebrált zárómisén.

(mti)

Borító: szarkatamas.hu