Szaúd-Arábia ott lesz a cannes-i filmfesztiválon!

Szaúd-Arábia ott lesz a cannes-i filmfesztiválon!

- 2018. április 10. 8:01

Szaúd-Arábia először vesz részt a cannes-i filmfesztiválon: a május 8-án kezdődő 71. seregszemlén egy rövidfilmes válogatással lesz jelen – jelentette be hétfőn a szaúdi kulturális miniszter Párizsban.

Nagyon örülünk, miután ma megállapodtunk a (francia) miniszter asszonnyal az első hivatalos részvételünkről a cannes-i fesztiválon, mondta Awwad al-Awwad az után, hogy aláírta a megállapodást francia kollégájával, Francoise Nyssennel. A szaúdi királyság részvétele elsősorban szimbolikusnak tekinthető, miután az kilenc szaúdi rövidfilm levetítését és elsősorban hivatalos találkozókat jelent. A delegációknak lehetőségük lesz szaúdi rendezőkkel találkozni és kerekasztal-beszélgetéseken részt venni a szaúdi filmipar képviselőivel és megismerni az elképzeléseket, olvasható a szaúdi kulturális hatóság közleményében. A bejelentésre Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hivatalos párizsi látogatása alkalmából került sor. A nyugati országokat a hazája modernizálásában való részvételre ösztöntő trónörököst kedden fogadja Emmanuel Macron francia államfő.

Cannes üvegnegatívon (MaNDA)
Cannes üvegnegatívon (Kuny Domokos múzeum CC BY)

Az amerikai központú mozimulti, az AMC április elején kapott elsőként engedélyt filmszínház működtetésére Szaúd-Arábiában, csaknem négy évtized után az első mozi április 18-án nyílik meg a fővárosban, Rijádban. A központ közleménye szerint 2030-ig várhatóan közel 350 multiplex nyílik az országban, több mint 2500 vetítőteremmel. Szaúd-Arábiában az 1970-es években működött néhány mozi, de a nagyhatalmú konzervatív klérus nyomására bezárták őket. Mohamed bin Szalman, a 32 éves reformpárti trónörökös decemberben jelentette be, hogy újra engedélyezni fogják filmszínházak működését.

(mti)

Borító: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND