Száz esztendeje döntött Sopron

Száz esztendeje döntött Sopron

- 2021. december 15. 9:53

A hűség történelmi erénye Sopronnak, hangoztatta Sopron és térsége országgyűlési képviselője kedd este a város Fő terén a Hűségkapu előtt, az 1921. évi népszavazás évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

Barcza Attila az ünneplőkkel megtelt Fő téren kifejtette: 1277-ben, amikor a város megnyitotta kapuit IV. László király előtt, hűsége tartotta meg Sopront magyarnak, így kapott szabad királyi városi rangot. 1921-ben pedig a hűsége tartotta meg Sopront a nemzetnek, így kapta meg a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet. A hűség a soproni polgár számára erkölcsi parancs, szent kötelesség, jelentette ki, hozzátéve: a nemzet legválságosabb helyzetében Sopron hitet, reményt adott minden magyarnak, amikor a nagyhatalmi erők és nemzetellenes ideológiák szolgalelkű magyarjai a nemzet ellen fordultak. Barcza Attila hangsúlyozta, hogy a soproni hűség maga a tettekkel hitelesített haza és nemzetszeretet, és mint ilyen, ma is a nemzethez való viszonyulásunk mércéje, magyarként való megmaradásunk mércéje.

A Hűségkapu képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A népszavazás sikere a képviselő szerint a nemzet érdekeinek mindenekfelett helyezésében volt. Barcza kiemelte, hogy a történelem a nemzethez hűségeseket igazolta. Úgy fogalmazott: jövőnk akkor van, ha kiállunk hitünk, értékeink mellett”, hazánk, otthonunk és gyermekeink védelméért. Akkor van előrelépés és akkor lesz biztonság szerinte, ha az utóbbi tíz év fejlődését folytatjuk a jövőben is. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszédében azt mondta: amit száz évvel ezelőtt a hazának adott Sopron, azt a nemzet most tettekkel viszonozza. Az országépítésnek szerinte Sopron is a nyertesévé vált, hozzátéve, hogy egyebek mellett a város csatlakozott a gyorsforgalmi úthálózathoz, megújult a történelmi belvárosa, új uszodával és parkolóházzal gazdagodott, épül a múzeumnegyed, az integrált rendészeti központ és a Fertő part elnevezésű beruházás. A polgármester kiemelte, hogy hűséget fogadtunk, mely ma is kötelez bennünket, magyarok maradtunk, melyre ma is büszkék vagyunk és hisszük, hogy a nemzet is büszke lehet Sopronra. Végre kéz a kézben újra együtt megyünk előre.

Az 1921. évi népszavazás századik évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség részeként kedd délelőtt a soproni városvezetők koszorút helyeztek el a népszavazás idején a város polgármesteri posztját betöltő Thurner Mihály sírjánál a Szent Mihály-temetőben. Ezt követően a 100 évvel ezelőtti népszavazásban részt vevő települések vezetői megkoszorúzták Thurner Mihály szobrát a Fő téren, majd emléktáblát avattak a Hűségkapunál. Délután a Szent Mihály-templomban ünnepi szentmisét celebrált Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A szentmisét követően a mintegy 500-600 megemlékező a Hűségkapuhoz sétált a fáklyás menetben.

Akik eldöntötték (mult-kor.hu)

1921. december 14-én, 15-én és 16-án Sopronban és a környező nyolc településen (Fertőrákoson, Ágfalván, Harkán, Balfon, Sopronbánfalván, Fertőbozon, Kópházán és Nagycenken) élő emberek 65,1 százalékban döntöttek a Magyarországhoz tartozás mellett, 15 334 szavazattal 8227 ellen. A népszavazáson 89,5 százalékos volt a részvételi arány. A nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta 1922-ben. A kormány 2001-ben december 14-ét a hűség napjává nyilvánította. (A népszavazással csütörtöki, Évforduló sorozatban megjelenő cikkünben foglalkozunk.)

(mti)

Borító: A Tűztorony nemzeti színekben (mti)

A cikkhez kapcsolódik