Száz esztendeje pihen a hullámsírban

Száz esztendeje pihen a hullámsírban

- 2018. június 11. 9:29

A pulai magyar kulturális napok keretében a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára is emlékeztek szombaton Horvátországban.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta: az emléktábla felállítását tíz évvel ezelőtt helyi magyarok kezdeményezték. Az Országgyűlés 2016-ban június 10-ét a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nevezte ki, és kötelezte a kormányt, hogy állítson emléktáblát a pulai temetőben. Abban, hogy ez ma itt állhat a haditengerészeti temetőben, szerinte nagy szerepe volt a helyi magyar szervezetnek és a zágrábi magyar nagykövetségnek is. Emlékeztetett, hogy az emléktáblát tavaly Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel. A pulai haditengerészeti temetőben a magyar tengerészek hősi halálának 100. évfordulóján tartott beszédében kiemelte, hogy a megemlékezés és maga az emlékhely is erősíti a nemzeti együvé tartozást. Az itt élő magyarok és a városba látogató magyar turisták számára is emlékezési pont lehet ez a hely Lomnici szerint, aki arra is emlékeztetett: Európa hatodik legnagyobb és legerősebb flottája volt a monarchia tengerészete, a legénység húsz százalékát pedig a magyarok adták.

A Szent István Jeney Zoltán önkéntes tüzér fényképén (MaNDA)
A Szent István Jeney Zoltán önkéntes tüzér fényképén (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulóján, 2008. októberében magyar búvárok a csatahajó maradványainál is emléktáblát helyeztek el. A magyar ipar- és hadtörténet kiemelkedő alkotása a nyílt tengeren, 65 méter mélyen, fedélzetével lefelé fordulva fekszik a hullámsírban. Felkutatására több expedíció is indult, roncsait az 1970-es években jugoszláv búvárok derítették fel. Az utóbbi több mint két évtizedben a hajóroncsot magyar búvárok több alkalommal (1994, 2008) is átkutatták, de állapota és a kiemelés költségei miatt alig van rá remény, hogy valaha is a felszínre kerüljön. A hajó elsüllyesztésénél 89 magyar tengerész vesztette életét a hullámsírban.

(mti)

Borító: Korabeli tengerészegyenruhák (Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára CC BY-NC-ND)