Száz éve született Budapest legigézőbb mosolyú szubrettje

Száz éve született Budapest legigézőbb mosolyú szubrettje

- 2017. november 11. 10:05

Száz éve, 1917. november 11-én született Csikós Rózsi, a magyar operettszínpad egyik üdvöskéje, zenés darabok sikeres szubrettje.

Budapesten látta meg a napvilágot. Színi tanulmányait Rákosi Szidi színiiskolájában végezte, 1931-től első fellépéseinek színhelye a mai Játékszín helyén működő Teréz Körúti Színpad volt. Ezután néhány évig Bécsben játszott, majd 1939-ben hazatért, és Budapest legnagyobb revüszínpadán, a körúti Royal Revüszínházban lépett fel. 1942 és 1949 között a Fővárosi Operettszínházban játszott, ezt követően csak 1957-ben és 1959-ben szerepelt színpadon. A platinaszőke Csikós Rózsi a korabeli Budapest egyik legnépszerűbb, legsikeresebb, legigézőbb mosolyú szubrettje volt. Remek hangja kiváló tánctudással párosult, géppuskalábúnak is nevezte a közönség. Hatalmas sikert aratott mint Stázi a Csárdáskirálynőben, Liza a Marica grófnőben, Juliette a Luxemburg grófjában. Fényes Szabolcs A királynő csókja című operettjében Latabár Kálmán és Karády Katalin volt a partnere, Az okos mama című Békeffy-Lajtha-darabban a címszereplő Honthy Hanna egyik leányát alakította.

Címlapon 1942-ben (MaNDA adatbázis)
Címlapon 1942-ben (MaNDA adatbázis)

A mozikban 1945 előtt gyakran találkozhatott vele a közönség, legismertebb alakítását az 1935-ben bemutatott Ez a villa eladó című vígjátékban Kabos Gyulával nyújtotta, másik nagy sikerű filmjében, az 1943-ban készült Egy szoknya, egy nadrágban Latabár Kálmánnal játszott együtt. 1945 után csak a Bakaruhában című filmben (1957) tűnt fel. Férje a népszerű zeneszerző, Fényes Szabolcs volt, aki azonban nem kivételezett vele, nem írt külön neki dalokat, és amikor az Operettszínház igazgatója volt, nem játszott az ő darabjaiban. Házasságuk a legendás frigyek közé tartozott. Csikós Rózsi miután visszahúzódott a magánéletbe, továbbra is választékos, méltóságteljes társasági hölgy maradt. Amikor férje 1986 januárjában meghalt, összeomlott és öngyilkosságot kísérelt meg: kiugrott első emeleti budai lakásukból. Életben maradt, de a lábát eltörte, szeretett férjének temetésén sem vehetett részt.

A neves szubrett egyike volt az utolsóknak, akik a magyar operett hajdani szép, fényes világára emlékeztettek. 1992. január 7-én halt meg Budapesten, férjével együtt nyugszanak a Farkasréti temetőben.

(mti)