Székátiratok az új Néprajzi Múzeumban

Székátiratok az új Néprajzi Múzeumban

- 2022. október 14. 6:32

Székátiratok címmel új időszaki kiállítás látható Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, ahol az intézmény gyűjteményéből való székek láthatók kortárs alkotásokkal.

A Néprajzi Múzeum új kiállításának kiindulópontja a múzeum bútorgyűjteményéből kiválasztott székek formai és gondolati világa. A kortárs alkotók, az AU Műhely (Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács) építészei a múzeum ülőalkalmatosságaiból inspirálódva kortárs székeket terveztek, amelyek a gyűjteményi tárgyakkal kapcsolatot, párbeszédet teremtenek. A Székátiratok című tárlat a Néprajzi Múzeum első időszaki kiállítása, amely új teret foglal el az épületben, a bemutatót a MaDok jelenkorkutatási program valósítja meg, hangsúlyozta Granasztói Péter, a Néprajzi Múzeum megbízott gyűjteményi főigazgató-helyettese a kiállítás sajtóbejárásán. Kiemelte: a múzeum számára fontos kompetenciafeladat a jelenkorkutatási programok koordinálása.

Fotó a kiállításról (mti)

Frazon Zsófia, a MaDok-program vezetője hangsúlyozta: a műhely két építésze olyan ülőbútorokat tervezett, amelyek funkcionálisan használhatók, nem múzeumi műtárgyak, viszont a gyűjteményi műtárgyakból inspirálódnak. Egy mobilis installációt hoztak létre, amelyet többféleképpen lehet kirakni, terveik szerint a januári zárás után utazó kiállításként máshol is bemutatkozik majd a tárlat. Zsoldos Anna kurátor arról beszélt, hogy a régi székeket az intézmény választotta ki, az AU Műhely építészei pedig új, különféle karakterű székeket terveztek és gyártottak le, formai, tartalmi és más tematikák alapján raktak össze egy-egy tárgytípust. Mint mondta, a székeket össze lehet olvasni, de nem mindegyiket lehet párba állítani, a kortárs dizájntárgyakban a régi tárgyak több tulajdonsága is megjelenik.

Műtermi fotó székkel (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

A múzeum a bútorgyűjteményében mintegy 1200 szék található, ebből 18-at választottak ki a kiállításra, a gyűjtemény egyik legöregebb tárgya egy 1714-ben készült fa karosszék, mondta Molnár Tamás kurátor. A több réteggel is átfestett 1865-ös gondolkodószékkel egy modern, a lábán és oldalán viaszkrétával színezett, majd lecsiszolt dizájntárgy kerül párbeszédbe, hangsúlyozta Ghyczy Dénes Emil építész. Látható egy vörösréz szék is, amelyet ugyancsak egy gondolkodószék inspirált. A gondolkodószék a paraszti kultúrában a fő térben állt, kifejezte a család jólétét, támlájába beleírták a tulajdonos nevét vagy a monogramját, valamint az évszámot, ezeket a székeket nem nagyon használták.

Műtermi fotó székkel (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

Látható még koponyaszék, egy kilenc féle fából készült, modern Luca széke, egy különleges filcszék vagy például egy modern tárgy is, amely egy darab fából készült. A sással font népi székekre utal egy vasszék, amelyet dróttal fontak be, lemásolva a régi formavilágot úgy, hogy a tárgy korszerűbbnek hasson. Utóbbi szék a korszerűség és az idő kérdésével is foglalkozik – tette hozzá. Látható egy gyorsszék is, amely bükkfából három hasítással jött létre, a juharfából készült lassúszék a fákat evő szú nyomaira emlékeztető textúrával rendelkezik: a székre apró lyukakat fúrtak. A tárlatot utazó kiállításnak tervezték, bármilyen konstellációban el lehet helyezni a térben. Kompakt, mobilis rendszer, amelyben felül a régi székek, alul az átiratok láthatók, a kortárs székeket ki is lehet próbálni.

(mti)