Székely János Napok Pesten és Gyulán

Székely János Napok Pesten és Gyulán

- 2018. október 3. 9:22

Székely János Napokat rendeznek Budapesten október 17-én és 18-án; az életmű teljességére a Gyulai Várszínház kétnapos programsorozattal hívja fel a figyelmet a Pesti Vigadóban és a Nemzeti Színházban.

Székely János (1929-1992) erdélyi költő, író, drámaíró, esszéista a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. A Caligula helytartója című 1972-es drámájával, amelyet először 40 éve mutattak be Gyulán, Harag György rendezésében, világirodalmi jelentőségű emelkedő életművet hozott létre, amely túlmutat a regionális és aktuálpolitikai meghatározottságokon, áll a szervezők közleményében. A Gyulai Várszínház nyáron kétnapos programsorozattal hívta fel a figyelmet az életműre, október 17-én és 18-án a programsorozat Budapesten is megtekinthető. Október 17-én tudományos konferenciát rendeznek a Pesti Vigadóban, amelynek előadói között van Bertha Zoltán, Elek Tibor, Falusi Márton, Szakolczay Lajos és Szász László, akik a lírai, prózai, drámai, esszéírói életmű legfontosabb darabjait és kérdéseit tárgyalják. Szintén a Pesti Vigadóban az Én és a világ című előadói esten Henn János, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból ad elő válogatást.

Plakát Székely drámájának pécsi előadásához (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)

A Nemzeti Színházban október 17-én este Székely János Dózsa című monodrámája látható Bartus Gyula előadásában, Árkosi Árpád rendezésében. Október 18-án a Nemzeti Színházban A nyugati hadtest című novelláskötetből készített hangfelvételt ismerheti meg a közönség, az előadók között van Schnell Ádám, Horváth Lajos Ottó és Széles Tamás. A Nemzeti Színházban október 18-án látható a Szász János rendezte Caligula helytartója című előadás, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója. Az előadás előtt kerekasztal-beszélgetést tartanak Székely János és a Caligula helytartója címmel, Balázs Gábor, Elek Tibor, Markó Béla és Szász János részvételével. A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös előadását júniusban láthatta először a közönség Gyulán. A produkciót, amelynek főszerepeit Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó játssza, szeptember 21-én mutatták be a Nemzeti Színházban: a teátrum ezzel a premierrel ünnepelte a magyar dráma napját.

(mti)

Borító: Dózsa című monodrámája 1991-ben a Nemzeti Színházban (Nemzeti Színház CC BY-NC-ND)