Szentendrén huszárokat toboroznak!

Szentendrén huszárokat toboroznak!

- 2018. március 12. 11:26

Huszárfelvonulás, lovas díszbemutató és huszárkiképzés is lesz a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén március 15. és 18. között.

A huszártáborrá alakuló Skanzenben a Hagyaték Lovas Egyesület tagjai gondoskodnak a korhű programokról, közölte az intézmény az MTI-vel. A látogatók megismerhetik a huszárok viseletét, fegyvereit, de terepasztal-hadműveletet is rendeznek ólomkatonákkal, és szerveznek újoncozást, vagyis tréfás katonaverbuválást is. A zenekar katonabúcsúztatókat játszik, miközben a résztvevők huszárcsákót és fakardot készíthetnek, vagy megvarrhatják saját kokárdáikat és zászlóikat.

Egy igazi huszártoborzó felhívás (MaNDA)
Egy igazi huszártoborzó felhívás (Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár CC BY-NC-ND)

Gyöngyös pártával és paszománnyal a reformkori divatot idézik meg a szervezők, a Magyar Bajusz Társaság pedig bajusztörténettel, hagyományos borotválással és bajuszpödrés-bemutatóval készül az ünnepre. Akit a reformkori gasztronómia érdekel, kipróbálhatja a márczafánkot, de kóstolhat mézeshuszárt és tükrös szívet is.

(mti)

Ha pedig felkeltette érdeklődését a bajusztörténet, de nincs alkalma, vagy nem győzi kivárni a Skanzen programjait, ajánljuk figyelmébe Bajuszkultusz című virtuális kiállításunkat.

Borító: Toborzás képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)