Szerveznek hadi és íjász bemutatókat, párbaj- és szablyavívó, lovas gyorsasági és lovasbirkózó versenyeket is

Szerveznek hadi és íjász bemutatókat, párbaj- és szablyavívó, lovas gyorsasági és lovasbirkózó versenyeket is

- 2020. július 29. 10:11

Jurtaváros, seregszemle, régészeti és antropológiai kiállítások is szerepelnek Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, a Kurultaj programjai között, amelyet augusztus 21. és 23. között a Bács-Kiskun megyei Bugacon rendeznek meg, közölte a szervező, a Magyar Turán Alapítvány.

Molnár H. Boglárka sajtófőnök elmondta: a Kurultaj egy ünnep, amely a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, ugyanakkor a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is egyben. A háromnapos Kurultajon több mint 50 olyan programot szerveznek, amelyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt. Bugacra több mint száz, ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. Mellettük a Kárpát-medence és a rokon népek legjobb lovasai és lovasíjászai mutatják meg tudásukat.

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát idéző jurtaváros is épül, amelyben a hagyományőrző csapatok korhű viseletekben elevenítik fel a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlattal készülnek. A hun vezéri jurta, Attila sátra (amely a világ legnagyobb szétszedhető természetes alapanyagokból készülő jurtája), egyebek mellett egy hun kori tárlat és egy szakrális tér helyszíne lesz. Az Ősök sátraiban pedig szkíta, szarmata, avar és honfoglalás kori magyar kiállításokon a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg.

Attiláról és a hunokról itt is olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A jurtatábor közelében tudományos, ismeretterjesztő előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. Idén is megrendezik a magyar fegyveres hagyományőrzők lovas és gyalogos hadi felvonulását, a seregszemlét, amelyet megelőz a honfoglalás korát idéző nomád vonulás lovakkal, szekerekkel és tevékkel. Szerveznek hadi és íjász bemutatókat, párbaj- és szablyavívó, lovas gyorsasági és lovasbirkózó versenyeket. Hirdetnek lovas akadályversenyt és övbirkózó bajnokságot, de felelevenítik a köbörét, vagyis a lovasfocit is. A programok között szerepelnek még egyebek mellett népzenei koncertek és néptáncbemutatók, közös dobolás, kézműves vásár, gyermekudvar, Trianon pavilon, továbbá mesterség-, valamint agár- és lovassolymász-bemutatók.

(mti)

Borító: kurultaj.hu