Színdarab a dinoszauruszbáróról

Színdarab a dinoszauruszbáróról

- 2023. január 31. 9:20

Magyarosaurus Dacus címmel a dinoszauruszbárónak is nevezett Nopcsa Ferenc paleontológus, geológus kalandos életéről szóló előadást mutat be pénteken a nagyváradi Szigligeti Színház.

A teátrum hétfői közleménye szerint a darabot az elismert román rendező, Gianina Carbunariu rendezi. Az előadás így rendhagyó módon, a román rendező jellegzetes munkamódszerének megfelelően állt össze: alkotócsapatával és a színészekkel közösen fejlesztette ki a szövegét. Mint Carbunariu a produkció hétfői sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, az általa rendezett előadások nem előre megírt szöveg felolvasásával, hanem anyaggyűjtéssel kezdődnek, már hónapokokkal a bemutató időpontja előtt. Emlékeztetett arra, hogy Nopcsa Ferenc báró, a címben szereplő dinoszauruszfaj felfedezője rendkívül színes egyéniség volt, tele fényekkel és árnyékokkal. Épp ez az ellentmondásosság inspirálta az előadás megalkotásában a rendező szerint, aki hozzátette: a Nopcsáról írt korabeli újságcikkek, monográfiák és saját írások is segítették, amelyek a szereplőt körülvevő világról is izgalmas képet adnak.

Irina Moscu látványtervező a díszletek megalkotásához a Nopcsa korában használatos színházi látványelemekből is merített. Méretes, kétdimenziós elemeket rendezett több síkba, így hozva létre a tér illúzióját. Boros Kinga fordító-dramaturg rámutatott: a színpadon az ő fordításában elhangzó szöveg szerzője Gianina Carbunariu, de a kiindulási alapot mindig a levéltári és egyéb anyagok adták. Bár a Magyarosaurus Dacusban dinoszauruszok is vannak, nem gyerekelőadás, hangsúlyozták az alkotók, akik szerint a darab 15 éves koron felül válik érthetővé és élvezhetővé. A bemutató péntek este lesz, de a darabot szombaton is előadják, és közönségtalálkozót is tartanak.

(mti)

Borító: Fiatalon, albániai kalandjai idején (mediaklikk.hu)