Színészek ültettek el 13 „pónyik” almafát

Színészek ültettek el 13 „pónyik” almafát

- 2020. március 2. 7:51

A Nemzeti Színház Trianon 100 rendezvénysorozatának részeként, a Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a teátrum színművészei elültettek 13 őshonos, oltott almafát.

A március 6-án bemutatandó előadás szereplői Budapesten, Somoskőújfalun, Balassagyarmaton, Tompán, Kelebián, Tarpán, Újszalontán, Dunaszigeten, Magyarszombatfán, Berzencén, Sátoraljaújhelyen, Gyálaréten és Nagylakon ültettek emlékfát. A budapesti ünnepséget a Nemzeti Színház kertjében tartották, ahol Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója, az előadás rendezője és Szarvas József színművész ültette el a Tündérkert Projekt által biztosított, Wass Albert regényében szereplő „pónyik” almafát.

Három pónyik alma (indafoto.hu)

Ezután a Nemzeti Színház 12 színművésze, Szarvas József mellett Rátóti Zoltán, Tóth Auguszta, Szabó Sebestyén László, Bakos-Kiss Gábor, Nagy Márk, Tóth László, Rácz József, Rubold Ödön, Nagy Mari, Horváth Lajos Ottó és Bordás Roland elindultak a határmenti településekre, ahol a helyi képviselőkkel elültettek egy-egy almafát. A Nemzeti Színház célja a faültetéssel az volt, hogy közösen emlékezzünk a 100 évvel ezelőtti eseményekre olyan határmenti magyarországi településeken, amelyek Trianon következtében közvetlenül élték át a szétszakítottság fájdalmát, és annak következményeit.

Faültetés a Nemzeti tövében (szinhaz.org)

A színház közleménye szerint Trianon ma nem csupán a veszteséget jelenti, hanem hitforrásként is szolgálhat minden magyar számára: a nagy tragédia után is vagyunk, létezünk. A Nemzeti Színház által elültetett tizenhárom almafa ezt szimbolizálja.

(mti)

Borító: Egy a sok Wass Albert emlékmű közül (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)