Sztárvendégek a Cziffra Fesztiválon

Sztárvendégek a Cziffra Fesztiválon

- 2018. február 19. 12:33

Ma kezdődik a Cziffra Fesztivál, amelyen klasszikus zene, bárest és improvizációs koncert is várja az érdeklődőket február 27-ig három budapesti helyszínen, a Müpában, a Zeneakadémián és a MOMkultban.

Idén két külföldi, világhírű Grammy-díjas zongoraművész lesz a fesztivál sztárvendége: Arcadi Volodos a Müpában, Pierre Laurent Aimard a Zeneakadémián ad koncertet. A sorozatot Gwendolyn Masin magyar származású hegedűművész, Darko Brlek szlovén klarinétművész, Balázs János zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitja meg. Mozarttól Puccinin keresztül Cziffra-átirataihoz vezeti a közönséget Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera koncertje. A gálaesten Vásáry Tamás és Cosima Soulez Lariviere hegedűművész, a 2017-es Bartók Világverseny győztese lesz Balázs János vendége. A klasszikus zenei koncertek mellett a Cziffra Györgyre is jellemző műfaji nyitottság jegyében rendeznek bárestet, idén a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának közreműködésével, amellyel megidézik azt a korszakot is, amikor a legendás zongoraművész éjszakai bárokban zongorázott. Az improvizációs esten Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János ad közös koncertet.

Az egyik fellépő, Szakcsi Lakatos Béla (MaNDA)
Az egyik fellépő, Szakcsi Lakatos Béla (Zsámbéki Közművelődési Központ és Könyvtár PDM)

Kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre és fiatalokra is, akik február 24-én Eötvös József Liszt díjas gitárművész vezetésével ismerkedhetnek meg a zeneirodalom kiemelt korszakaival, másnap pedig a Virtuózok kiemelt tehetségei lépnek színpadra. A fesztivált követő Cziffra after programon, február 27-én Bősze Ádám zenei stand up estjének budapesti bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A gálaesten idén is kiosztják a Cziffra Fesztivál Életműdíjat, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat és Ifjú Tehetség-díjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A harmadik alkalommal megvalósuló fesztivál alapítója és művészeti vezetője Balázs János zongoraművész.

(mti)

Borító: Cziffra György a zongoránál, Déri Múzeum CC BY-NC-ND