Szürkemarhák fűnyíró helyett

Szürkemarhák fűnyíró helyett

- 2020. május 25. 8:39

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén, tájékoztatott a nemzeti park.

A közlemény szerint a Mura mente komplex élőhely fejlesztésére és gazdálkodási centrum kialakítására elnyert pályázatból megkezdődött az állattartó telep építése Letenye határában. A beruházás kivitelezője a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt.A pályázat keretében a Mura mentén található, a BFNPI vagyonkezelésében lévő cserjésedett, befásodó gyepterületeket is helyreállítják, hogy újra tudják indítani a legeltetést is a térségben.

Letenye, mikor még nem uniós pénzből kellet majorságot építeni (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Mintegy 150 hektáron eltávolítják az ártéri erdőkből a tájidegen fafajokat, amelyeket őshonos növényekkel váltanak fel, 75 hektáron pedig az állattartás feltételeinek megteremtése érdekében helyreállítják a fás legelőket. A legfeljebb 200 szürkemarha elhelyezésére alkalmas, géptárolókkal is kiegészített állattartó telep mellett 3,5 kilométeres tanösvényt is kialakítanak. A munkálatok a tervek szerint az év végére fejeződnek be, az üzemeltetését  a nemzeti park többi létesítményéhez hasonlóan a helyi vállalkozókra bízzák.

(mti)

Borító: Parasztporta Sajóecsegen (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)